O meni

Moja fotografija

Dani su mi obicno prekratki za sve ono sto zelim uraditi.Rijec DOSADA ne postoji u mojem rjecniku.

28. svi 2011.

Sezona je jagoda



18/05 11:03

Jedna šalica jagoda ima samo 49 kalorija, a u borbi protiv debljine pomažu i jer ubrzavaju metabolizam i smanjuje apetit, a pomažu i u kontroliranju razine šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da su jagode saveznici u borbi protiv viška 
kilograma jer zbog nekih nutritivnih sastojaka ubrzavaju metabolizam
, smanjuju apetit i pomažu u kontroli razine šećera u krvi, prenosi 
Huffingtonpost.Znanstvenici u SAD-u, Švedskoj i drugim zemljama istražuju
 čudotvorne učinke jagoda i otkrivaju nove dokaze o njihovom blagotvornom
 učinku na zdravlje. Jedna od pozitivnih osobina jagoda je to što mogu biti
 saveznici u borbi protiv viška kilograma. Jedna šalica jagoda ima samo 49 
kalorija,
 a u borbi protiv debljine pomažu i jer povećavaju proizvodnju hormona 
adiponektina koji ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, dok antocijanini
 i elagična kiselina pomažu u kontroliranju razine šećera u krvi.
Bogate su vitaminom C i vlaknima, sadrže kalcij, magnezij i kalij. 
Također su i izvor antioksodanasa koji smanjuju rizik od pojave 
kroničnih bolesti i pomažu kod upala. Istraživanja su pokazala
 i da jagode pomažu u usporavanju rasta stanica tumora jetre 
i usporavanju starenja mozga. Jedna vrsta antioksidanasa kojih ima 
u jagodama smanjuje i rizik od pojave srčanih bolesti i moždanog 
udara jer štiti krvne žile.

25. svi 2011.

25.Maj 1965 godine-Zenica-stadion u Blatusi-Slet povodom Dana Mladosti



Vasa Spontana je medju ovim curama i momcima..Ucenici Tehnicke skole u Zenici..Imali smo tada  samo 17 godina
Bila je cast ucestvovati u takvom spektaklu 
Vjezbali smo danima,i po kisi i po mraku

Greske nije smjelo biti...


22. svi 2011.

Piletina umotana jufkom





Postupak

Potrebno vam je :


4-5 pilecih bataka, skuhanih u slanoj vodi.
Kad se ohlade, odvojiti ih od kostiju.

***

Priprema jufkica za razvlacenje :

1/2 kg mekanog brasna, moze i mijesano psenicno i bijelo
1 kasicica soli
2 kasicice ulja
2 jaja
topla voda

***

Od gornjih sastojaka zamijesite fino, glatko, mekano tijesto.
Ostavite tijesto da odmara 15-20 minuta
 Sad od toga tijesta napravite 12 malih okruglica, jufkica.

Pripremite 4 tanjira, obicna plitka i svaki namazite uljem

Razvijte prvu jufkicu na velicinu tanjira, promjera 20 cm, stavite je na podmazan tanjir i nju premazite uljem.
Sada to isto uradite sa drugom jufkicom, pa je stavite na onu prvu jufkicu, namazanu uljem pa pouljite i tu drugu jufkicu.
Ponovite postupak sa jos jednom jufkicom.I nju premazite uljem. Znaci na jednom tanjiru su tri jufkice, izmedju podmazane uljem i ona gornja takodje je premazana uljem.


Jos umate 3 tanjira, na njih dodje na svaki po 3 jufkice.Sve isto kao na prvom tanjiru.

Znaci, imate 4 tanjira, na svakom po tri jufkice, premazane kako sam objasnila.

Ostavite sad tako spremne tanjire da stoje 45 minuta.

***

Ukljucite rernu na 250°C, kad postigne temperaturu smanjiti na 200°C

***

Sada na cistom stolnjaku- carsafu uzmite one jufkice sa prvog tanjira.Rukama ih razvucite, na jufku promjera 70 cm, debele krajeve odstraniti, jufku podijeliti na tri dijela , vertikalno. Na svaki dio stavite finu hrpicu mesa, uvijte kao fini zamotuljak i redajte u tepsiju pokrivenu papirom za pecenje i blago pouljenu.


***

Isto ponovite i sa ostala tri tanjura. 
Znaci, na kraju imate  12 zamotuljaka.

***

Naravno, mozete i povecavati i smanjivati gornju mjeru, prema potrebama.

***

Peci u rerni na 200°C da fino porumeni, okrenite na drugu stranu pa kad je fino porumenila, opet okrenite i polijte onom vodicom u kojoj ste piletinu kuhali. Ja ne polivam puno, vi kako hocete.


***

Vratite u rernu kojih 5-10 minuta i izvadite da se hladi.

***

Ja pecene zamotuljke stavim u serpu i poklopim je poklopcem.Bude kao dusa :)

***

Mozda izgleda zahtjevno, ali isplati se, ukusno i prelijepo je :)

19. svi 2011.

Nagrada

Od nase     melrose    dobila sam nagradu i zelim joj se od srca zahvaliti.Ne zaboravlja ona svoju spontanu....E sad treba i da odgovorim na nekoliko pitanja,tako pravila nalazu..
Pitanje  broj 1 . Zasto ste otpoceli blogiranje
Pa vrlo prosto..ovoga cuda interneta nije bilo u moje mlade dane..i sada koristim priliku da se druzim sa meni slicnima na ovaj,virtualni nacin.Godinama sam vec prisutna i to mi cini zadovoljstvo,ispunjava jedan poveci dio mene :)
Pitanje broj 2. Kako ste odabrali ime za blog
Odgovor je :spontano :))
Pitanje broj 3. Koje su teme vaseg bloga
 Nisu iskljucivo kuharske..Pisem "spontano" o svemu sto me ispunjava..Nekad su to recepti,nekad javljanja sa mojih putovanja,a sve je to potkrepljeno fotografijama jer fotografisanje je moja velika ljubav i bez moje kamere ne idem nigdje.
E a sada prosljedjujem nagradu dalje:


I naravno,pozdravljam sve dobronamjernike na ovaj moj blog.Vasa SpOnTaNa

16. svi 2011.

Pozitivna energija


Cesto citam kako eto fali pozitivne energije u svakodnevnici..Ja negativnu energiju odmah otjeram od sebe..I male sitnice mogu pozitivno djelovati na nas,nase raspolozenje...Zamijesim jufku,pogledam sto imam u frizideru,napravim pitu koju ja volim(recimo krompirusa) i pitu koju  moj dragi suprug nikad ne odbija-sirnicu.
eto i takve stvari mogu pozitivno na nas djelovati..Dok to sve fino skonaturite,pa poslije sve lijepo u red dovedete(ja uzivam u redu i nije mi mrsko nista raditi)
i eto nigdje one neke negativne energije.
Nemojte kukati i NIKAD ne dozvolite da dodjete u situaciju da sebe samosazaljavate.



Grilovanje na Portugalski nacin

Kad sam u martu bila na Mallorci vec su temperature bile za grilovanje.
Svako grila sto voli,tako sam uslikala sta to "grilaju" Spanjolske komsije Portugalci...









Mi imamo nase cevape,oni  Paellu

14. svi 2011.

Düsseldorf 2011

Düsseldorf je od mene kojih 1 sat kolima ili vozom.Moj komsiluk.Grad je zaista sa svim atributima metropole.Treba doci i vidjeti ga.
Cesto smo u Düsseldorfu.Odemo uz Rheinu(rijeka) i porucimo nase cevape,pa poslije casa dobrog vina,pa poslije kupovina,pa setanje uz Rheinu..pa eto to nas ispunjava taj dan,recimo.
Ovih je dana Düsseldorf meta citave Evrope.Boze koliko je svijeta doslo da uzivo gleda ovogodisnji Eurosong..
Bas je divan Düsseldorf ovih dana,nekako poseban...Svi su na Rheinterassi..slika
(Uz samu Rheinu,Svi nesto grickaju,kese nosaju..Volim takav ambijent..Bas mi se Düsseldorf pod kozu uvukao.Vec 20 godina tako..

10. svi 2011.

Lako mi je dok je nasa Vrtaljica tu


Razmisljam nesto..Bas imamo dobrih,pouzdanih kuharica na ovom nasem blogu.Kad mi ideja ponestane,ja znam gdje cu zaviriti..Jedna od pouzdanih kuharica za mene je nasa Vrtaljica.Nju nekako ko da i znam..Imamo puno toga zajednickog,po godinama se puno ne razlikujemo..Njene recepte cesto primjenjujem.Danas ukljucih rernu i obicno tada to iskoristim da napravim makar dva jela koja se peku.danas je to isprobana dobra njena hurmasica-ni jednostavnija ni bolja ne moze biti:)))A napravila sam i ovu piticu kako je ona nazva.Ja sam je malo prilagodila namirnicama koje imadoh u frizideru,izlila sam je u pleh ,i nazvala uljevak:))Moj muz jako je "muhanat" ako nesto nije bas peceno res i zato radije napravih potanak uljevak.Divan je a napravit ga je sad pa sad.
Hvala Vrtaljici :) mojoj vjernoj inspiraciji :)

http://vrtaljica.blogspot.com/2011/04/pita-od-ricotte-poriluka-i-tikvica.html



9. svi 2011.

GRADIMIR moje mladosti


Imala sam 10 godina ovakav pomagac na paru..Bio je potezak i nezgodan za manipulisanje...Ali slusao me ko curica.Ova firma trenutno nudi akciju "staro za novo".Naravno iskoristila sam je,stari aparat (mi smo ga zvali GRADIMIR-moja generacija zna o cemu to ja ) sam im poslala postom..Dobila sam novi model,jos pametniji,jos poslusniji.Naravno i nadoplatila...Moja kucna pomocnica,kako ja kazem.Sa parom cistim sve,doslovno sve.Sve blista i sve je istovremeno dezinfikovano.Preporucujem zainteresovanim,pokajat se necete.

1. svi 2011.

Malo drugaciji nacin pripravljanja pite...

Moja majka bila je vrsna kuharica i domacica.Imala je nas sestoro i trebalo je to sve podignuti na noge.Bila je plemenita dusa,skromna,preskromna.Imala je plemenitu osobinu i rado se savjetovala sa puno mladjima od sebe.Sjecam se od mog dajdje kcerka bila je vrsna,mlada kuharica-domacica.Mada je moja majka roditi mogla jako puno joj je vjerovala i njenih savjeta u kuhinji primila.
Da geni nisu avdika :) i ja rado volim mlade domacice blogerski posjecivati i recepte citati i u mojoj kuhinji primjenjivati.Imam puno mojih favorita po tom pitanju...Po receptu  nase blogerke   http://www.coolinarika.com/diskusije/kuhanje/razmjena-recepata/47468/
danas skonaturih sirnicu.Pa rekoh da podijelim sa vama...











Komsije Spanjolci

U Spaniju letimo sa Düsseldorfskog aerodroma i do Mallorce let traje kojih efektivan debeli sat..ali priprema prije leta,prtljag pokupiti nakon leta..znate vec te procedure.Ali u svakom slucaju vec za najvise 3 sata smo u hotelskoj sobi,ili recimo ko nedavno u apartmanu moje zaove u Santa Ponsi.Sto se vise "druzite" sa Spanjolcima to ih bolje kuzite..definitivno to je narod koji zivi i radi od turizma i za turizam,sve drugo je nevazno.Nisu druzeljubivi,strance respektuju koliko moraju para radi,nisu neljubazni ali ni susretljivi nisu takodje.Bila sam sirom Spanije,od festland do njihovih silnih ostrva,i svuda je tako.U autobusu mozete i na "rucnom" jeziku pitati,kartu traziti,Spanjolac vam samo na svom  spanjolskom jeziku vergla.A kako oni izgovaraju stanice,hotele,mjesta,to treba zapisivati,upamtiti je nemoguce.
Spanjolke nisu nesto plaho cestite.Materinstvo im je svetinja i kao majke su boginje.Svi ih gotive,pa nista neobicno kad Spanjolka u ljetnoj basti  ko s poslom izvadi sisu i doji svoje dijete.Najnormalnija slika,dijete ne smije gladovati:))doduse,niko i ne bulji u njene sise,to su samo hranilice.Inace Spanjolke su skoro sve metar i zilet visoke i sve se farbaju u svjetlije tonove kose,mada su meni najljepse kao tamnije,najprirodnije.
U prodavnicama mozete pipati koliko hocete,niko vam ne brani i vecinom niko vas i ne pita trebate li pomoc.
Po vrtovima i oko bazena samo su muskarci.Cupkaju sto cupkati moraju,bazene ciste.Sve na 33 obrtaja.Oni zaista imaju vremena na pretek.
Svi pauziraju  od 3 popodne do 5 popodne....
tada je kao najtoplije..OK vrucine su to.Ali poslije pauze moraju jos 3 sata da rade.Pa tako ispadne vazdan su na poslu.Jos nikad nisam bila a da ulice ne popravljaju..Kod njih je zapravo sezona barem 8 mjeseci,i ne libe se da to rade kad im cejf.A gosti na odmoru,zivci im se "podebljali" pa ih to uglavnom i ne tangira.
spanija je divne klime,divnih uslova za sve sto raste..cvijece i familije cvijeca:))Medjutim jako cesto po vrtovima mozete vidjeti plasticne imitacije cvijeca:(
Ograde takodje od plasticne trave,Bas mi je to ruzno...
Cudim se uvijek nanovo kako su Spanjolci zimogriziv narod.Je l malo puhne oni su u mantilima,salovi oko glava...Omladina,zenske,ne skidaju cizme haman pa nikad.Moja bi majka sad rekla,dao im Bog,ne da im djavo.
Ali ja volim Spaniju.Prvo radi blizine,drugo radi divne klime,trece nije ni skupa...Spanjolci su jednostavan narod,osjecate se ko kod kuce.
Kad sam u Spaniji moja kamera radi bez pauze...Volim fotografisati,kazu da imam i oko za zapaziti :))
Imam na hiljade slika..Volim ih podijeliti i sa drugima.


Ovoga puta nekoliko "kisnih " slika



















A sa balkona sam posmatrala kako to grilaju komsije Portugalci






Gledam nesto..ovo je bio tek pocetak marta a paparose u punom cvatu..Moje Njemacke tek cvjetaju.Razlika podneblja...

PS:Za one koji imaju opciju..klikom na slike ugodjaj je ljepsi :)