O meni

Moja fotografija

Dani su mi obicno prekratki za sve ono sto zelim uraditi.Rijec DOSADA ne postoji u mojem rjecniku.

31. lis 2012.

Razlicito je cesto jako slicno

Mislim da oblatne pravim  na ovaj nacin pa sigurno 40 godina.Nikad nisam omanula, ko god ih jeo recept i trazio.




Ja u startu pakovanje nase oblatne"TIMA" prepolovim na dva dijela pa mi je lakse i urednije premazati je ili ti
nafilovati
a i poslije lakse je smjestim u frizider.
MOJ fil:
* 400 gr    smedjeg secera
* oko 500 ml mlijeka
* jedan maslac
* dvije kesice vanilin secera
* 1000 gr mljevenih oraha,moze i vise,po ukusu,ne skodi
* jedan duboki tanjir ,uobicajeni ,mljevenog keksa  (Pti Beer, onog od psenicnog brasna
* kokos brasna kojih 50 gr,opet po ukusu, moze i bez

* jednu saku suhih smokava, fino samljeti ili sitno nozem nasjeckati, opet po zelji, moze i bez


RAD:
* secer karamelizovati do fine smedje boje,NE smije izgoriti
* dodati mlijeko,smanjiti vatru i uz mijesanje se dobije fina tecna smjesa lijepe smedje boje
* dodati maslac i vanilin secer i opet mijesati dok se maslac rastopi
* dodati orahe,keks i kokos brasno, smokve
* skloniti s vatre
* mijesati da se dobije glatka ravnomjerna masa,bez ikakvih grudvica.

Ja odmah mazem-filujem oblatnu
ni debelo niti tanko,po zelji
Kad se malo ohladi( nakon kojih 10 minuta)

NE PRITISKAM nicim, grehota je "sljepljivati"
ja je fino u foliji aluminijskoj umotam sa svih strana, ozgor ostane neumotana  i u frizider stavim.
Rezem nakon sto je u frizideru 24 sata bila,inace se moze desiti da je gnjecite pri rezanju
a to je
steta:)  u najmanju ruku.
Dragi moji gosti,ovakva oblatna pokupila je do sada dosta pohvala
napravite sami i uvjerite se.
I naravno
prijatno uz moje oblatne i solju NessKaffe


                              * * * *

 Eh a onda poodavno, jedna moja DRAAAGA osoba kad vidjela moje oblatne rekla je  "ah, madjarice ".
Iskreno, do tada nikad nisam cula za taj kolac, ili sad bih ja to ovako objasnila.Ja Bosanka ,zapravo nisam imala nikakvu prijateljicu iz "oblasti" madjarica, recimo, iz Koprivnice,hahaha.
To sam  procitala i na blogu meni drage blogerke , Snjeze   i ocito je to to.
A onda kad je moja draga P. i probala  moje oblatne, rekla je izgledaju isto ko i madjarice,mada su madjarice u visinu vise, ali fil nije isti.
Odmah da kazem, moje oblatne puno su bogatiji kolac od madjarica,kad bih filovala mojim filom u visinu 8 kora- oblatni- bilo bi okularno isto kao madjarice.
Uglavnom, jos NIKAD ( bas ko sto i Snjeza rece) nisam pravila madjarice.
Ostajem ja radije kod mojih oblatni :)  Orasi su ipak i uvijek orasi, glavni nosioci bogatog okusa u carstvu kolaca :)

ALI  kad moji dragi dodju napravit cu ja te madjarice, po receptu koji preporuci opet
http://vrtaljica.blogspot.de/

29. lis 2012.

Sjecanja-Zlatibor,oktobra 2012

 
Vilu PINA rezervisala sam iz moje Njemacke :)

Ja sam se ukljucila u Cigota program,sto znaci i hranila sam se u hotelu ,moja Milena imala je u nasem apartmanu puni komfor,kuhala je sto je htjela.


 
U bazenu smo radili naporne vjezbe,kako trener rece, samo ako se u vodi i oznojimo, uradili smo nesto za sebe.Meni to nije bio problem
 
U sali za popodnevno vjezbanje nIKAKVE strunjace,pod tvrd ko beton, ali samo tako i jeste pravo vjezbanje.Kako su treneri govorili, tu u sali pacijenti-gosti ih zovu muciteljima,ali zato odatle svi idu kuci sa osmjehom na licu.I ja sam...
 
Hodanje po trim stazama Zlatibora,bez zastajkivanja, bez odmora, vodu pijete u hodu...
 
A onda negdje pri kraju hodanja, istezanje ligamenata i svega sto umorilo se u brdima Zlatibora
 
 
Cigota hotel ili kuca zdravlja
 
 
Jedna po jedna noga,i sve ostalo, ovdje se dovodi i balans
 
Prilaz nasoj Vili PINI
 
Vila PINA


Klupa za odmor.Interesantno, rijetko ko i odmara se.Svi zele da umarajuci se zdraviji postanu


A ove vrijedne pletilje seretski su nas znale zadirkivati, kad po povratku sa brda Zlatibora iscrpljeni jedva noge vukli smo, a one nas zadirkivale:Vi to nesto ZACAS:))))

Na 35 stepeni bilo je smijesno zamisliti da ovo neko i nosi.Izgleda,polako dolazi vrijeme za to.Jos nema snijega na Zlatiboru,ali prognoze govore da pohladno je


28. lis 2012.

Barbarie Entenbrustfilet ili file od prsa od mlade domace guske

Uz variva Cigota programa dozvoljena su nemasna, laka mesa.Piletina, ribe.Takodje i guska, ali skroz mlada ili bebi guska,domaca,nemasna.
Na vatrostalnoj tepsijici sam file pobiberila, na nekolkio mjesta zasjekla, stavila po bogdicu senfa u te zareze i pekla na 200°C pola sata.
Pikantno, ukusno uz zdravo varivo od svih mogucih povrtki koje imate u frizideru.Naravno,opet neslano i nemasno.Svaka biljka zapravo ima svoj neki okus,prirodni.Zacinila sam samo sa malo kecapa.














 

Cigota-moje varijacije

Danas sam pravila zdravo, posno, neslano jelo po Cigotinom programu, uz moje varijacije.
Napravila sam palacinke od heljdinog brasna.Nikakva razlika od obicnih ( nezdravih) palacinaka.

 Palačinke od heljdinog brašna Penasto umutiti belance, dodati kašiku pšeničnog brašna i 2 kašike heljdinog. Zamesiti sa vodom (gustina kao za palačinke) i peći na teflonu. Filovati neslanim mladim sirom.
Služiti uz svežu salatu (150 gr) i jogurt (200 ml).
Energetska vrednost obroka je 270 Kcal.

Moja opaska:Od gore navedenih sastojaka ja sam napravila 10 palacinki.

U glavi sam vec zamislila i moje jelo.Palacinke sam punila sa 3 vrste nadjeva.
1.  Na sitno isjeckanom luku  izdinstala sam fino mljeveno,nemasno govedje mesoU teflon tavi bez masnoce.Tek da luk omeksa, meso promijeni boju..Zacinila biberom
2.  Sitno sjeckanu mladu tikvicu,sa oguljinom, izdinstala sam na teflon tavi,bez masnoce.Tek da tikvica omeksa.Zacin biber.
3.  Kozji sir sam pomijesala sa zumancetom sto mi ostao od palacinaka i to je treci fil.
U rerni na finih 200°C pekla sam da fino porumeni, pred kraj prelila sa umucenim bjelancetom i jogurtom i jos vratila u rernu kojih 10 minuta.

Naravno, i ovako napravljeni palacinci kad bi se pojelo prekomjerno(sto i jeste glavna greska u ishrani) ovaj lijepi,zdravi Cigotin program izgubio bi smisao. 1-2 palacinka su zdravi optimum.
Uzivajte i prijatno vam bilo.










 

22. lis 2012.

Uljevak od heljdinog brasna

Ovdje kod mene heljda je najskuplje brasno, 1 kg kosta 6 €.Kad sam bila kod Milene u Kragujevcu kupile smo heljdino brasno po cijeni od 3 €, sto je za te krajeve preskupo.Ali heljdino brasno je jako izdasno,puno izdasnije od obicnog brasna.
Na Zlatiboru sam u sklopu Cigota programa jela uljevak od heljdinog brasna.
Danas sam ga pravila ovako:
5 kasika heljdinog brasna,
2 kasike razovog brasna
1 kesica praska za pecivo
2 jaja
Umutiti sa malkice mlijeka i resto sa kiselom vodom, da dobijete masu duplo guscu nego za palacinke.
U tu masu sam stavila sira i spanaca,odokativno.
TIP:   spanac sam  oprala a onda ga 1 minutu stavila i mikrovelnu pec , taman da omeksa da bih ga sitno isjeckala.
Sve sam jos jednom izmijesala i stavila da se pece na 200°C kojih 30 minuta.Pred kraj sam prelila sa umucenim bjelancetom i jogurtom.

Jedno parce kojih 19x5 cm  sadrzi 220 cal. Ukusan obrok za vecericu.



 

Musaka Cigota






Musaka od karfiola
Iseckan crni luk i rendanu šargarepu prodinstati na malo vode i dodati mleveno meso, začiniti alevom paprikom, biberom seckanim belim lukom. Karfiol bariti u vodi 10 min. Ohladiti i ređati u pleh red karfiola, red mesa, pa opet karfiol. Staviti da se peče i kada je pola gotovo preliti masom od umućenih belanaca i kiselog mleka. Vratiti da se dopeče.
Služiti sa prelivom od jogurta
.
Energetska vrednost obroka je 265 Kcal.
Umjesto karfiola ja sam stavila mlade tikvice i sampinjonke.

18. lis 2012.

Cigota crni kolac ili kolac kojeg jedete sa manje grize savjesti


Sve porcije u Cigota programu su  odmjerene.Jedes i vise nisi gladan, ali ni sit.A to je i poenta zdravog,ispravnog hranjenja.
Danas vam prikazujem  moj Cigotin kolac, jer sam ga obogatila sa 2 jajeta


  • Potrebno je  :
  • 2 kasicice kakaoa 
  • 2kasike nekog kiselkastog djema ili nekog zdravog meda
  •  1 kasicica instant Ness kafe
  •  200 gr brasna
  •  2 jaja
  •  50 ml ulja 
  •  150gr smedjeg secera
  • 1 kesica praska za pecivo
  • vanilin secer po ukusu, ja ga volim i stavljam u moje slatkise
  • 200ml vode
  • 3-4 rendane jabuke ili neko drugo sezonsko voce
  • cimt, jer ja uz jabuke obavrzno volim i miris i okus cimta

Sve izmijesati kasikom i  istresti u pleh za pecenje, oblozen papirom za pecenje. 
na 200°C dok ne bude pecen, kojih 30 minuta.
Ja to pecem u kalupima za pecenje od  silikona, hvala izumitelju istih :) Masu podijelim u dva kalupa, uobicajene velicine za standardne rerne.

Cigota porcija je komad od 50 gr ( od gornje mase izadje 40 komada) uz casu mlijeka.Za veceru ili pak dorucak.
Prijatno:)