O meni

Moja fotografija

Dani su mi obicno prekratki za sve ono sto zelim uraditi.Rijec DOSADA ne postoji u mojem rjecniku.

22. sij 2013.

Kad kasika hljeb mijesi...

Kad u oktobru bila na Zlatiboru, pisala sam vec o tome, u receptima    http://www.cigota.rs/cigotaprogram    je ULJEVAK od heljde.
Pravim ga redovno otada.Uljevak znaci rijetko, zitko tijesto, kasikom umuceno.
To me je navelo na razmisljanje da pravim kasikom i hljebove, proje.
I zaista, ni ljepsih hljebova ni cistijih ruku, ni jednostavnijeg nacina dolaska do somuna,proje i da ne nabrajam.
Moj osnovni recept za hljeb, ali ne od bijelog brasna, jer je ono zaista otrov za nas organizam.:
Mjera mi je plasticna casica od jogurta od 100ml
Obicno pravim masu od otprilike 500 grama brasna, i to razne vrste integralnog brasna, grubog psenicnog, razovog, heljdinog...
*  1 casa heljdinog brasna
*  2 case psenicnog brasna, onog starinskog, sve sa hljuspicama
*  2 case razovog brasna
*  1 cajna kasicica soli, ne vrhom puna nego zaravnjena
*  3 iste kasicice nekog plemenitog ulja, ja stavim prvoklasno  maslinovo, djevicansko  ulje 
*  2 kesice od 7 gr.  germe u prahu, 
U grijacu za vodu ugrijem vodu do  negdje 45 °C, bas tako vruce da bude jer tako ubrzam vrijeme fermentacije...
Kasikom zamijesim tijesto da bude skroz zitko, bas zitko.
Pokrijem aluminijskom folijom i stavim na platu iznad rerne koja se grije vec za pecenje.
Tijesto se brzo udupla,
Opet kasikom umocenom u vrucu vodu tijesto premijesim, i opet ide pod " haubu" od alu-folije.
Nakon drugog nadolazenja, stavim dobru saku  polovica orahove jezgre,nista ne sjeckam, opet kasikom dobro ujednacim tijesto sa orasima.
Ja pecem u kalupima od silikona, preporucujem ih od srca :)
Ta masa ide u dva kalupa.Hljeb je za sve desetke svijeta.Razabran, prhak, ukusan, malo malo pa na orah naidjes.Ma zaista nema mu mane.
Moj muz kaze mogao bi stalno  hljeba i bez icega da jede.
Evo ostade komadic, ujagmih  da ga uslikam...







Proju takodje pravim kasikom.
Opet je mjera ona plasticna casa od jogurta od 100ml
Za dva kalupa stavim  :
* 3 case krupno mljevenog kukuruznog brasna
* 2 case sitnije mljevenog kukuruznog brasna
* 1/2 case obicnog brasna
*  2 jaja
*  3 cajne kasicice maslinovog ulja
*  1 1/2  kesica praska za pecivo.
*  1 casica nemasnog jogurta

Sve fino kasikom ujednacim, a onda kiselom vodom dalje mijesim, kasikom, da dobijem  ujednaceno, zitko tijesto- masu
 *  Dodam 200 gr  izdrobljenog   sira po izboru, ja uzimam ovciji sir iz Grcke, bas mi odgovara
U uljem podmazane kalupe od silikona razlijem ovu masu, pospem ozgor sa susamom i pecem na 200 °C kojih 35-40 minuta.
Sva kuca mirisi na fini nostalgijski miris kuhinje moje mame :)
Uzivajte i vi :)

1. sij 2013.

Putovanja neka startuju

Dobar vam pocetak u Novu 2013 godinu.
Puno zdravlja, finog, pozitivnog razmisljanja  a sve ostalo doci ce samo po sebi :)
Citam ovih dana sta sebi sami zelimo.
Naravno ovisno o starosnim godinama i zelje su razlicite.
Ja sam meni i mom zivotnom saputniku pozelila u prvoj liniji zdravlje.To je u nasim godinama ipak osnovno.Jer zdrav covjek i hiljadu zelja moze da ima.Oni bolesni..dobro necemo o bolestima.
Nadam se  putovat cemo i ove godine.Bas volimo obadvoje da putujemo.Sjecanja na putovanja nekako ostaju za citav zivot.
Volim fine kofere.To mi je nekako kao sastavni dio jedne osobe.Po raznim svjetskim aerodromima imala sam prilike vidjeti razne kofere, torbe.Meni ti koferi puno govore i o vlasnicima.Cesto, cekajuci da nam traka  kofere  doveze nakon izlaska iz aviona, vjerovali ili ne, mogu da identifikujem kofere sa vlasnicima, skoro pa uvijek
O nasim koferima brinem se ja.Pa tako moj dragi suprug nema nista protiv ako i crveni su, recimo.Imamo citavu kolekciju kofera.Ali volim nove kofere.Nekako kad ih kupujem pozelim i gdje ce ici sa nama :)
Za ovu godinu kupila sam novu kolekciju kofera..
Rekoh vec na pocetku posta,
boze nam zdravlje i put pod noge.
Destinacije imamo vec skoro zacrtane.
Pozdrav svima vama koji takodje volite putovati.
Budite mi zdravi i za pute horni.