4. tra 2013.

Svi cemo ( cete ) ostariti i sve vas ce ovaj tekst dotaci...


"Posudila" sam ovaj fini tekst od nase   Zore
a i sama sam mama, u zrelim, poznim godinama i ovaj tekst me  itekako dotice, jer jednostavno  sve blize sam starosti...
Za sve Vas koji imate roditelje,
Za sve Vas koji ste roditelji,
I za sve Vas koji radite s nečijim roditeljima.
Dragi sine/kćeri,
Sada još nisam ostario, a kada me budeš video takvog budi strpljiv sa mnom i pokušaj me razumeti.
Ako se zaprljam za vreme ručka, i ako se ne mogu sam obući, budi strpljiv.
Seti se sati koje sam potrošio, dok sam te tome naučio. I ako u razgovoru ponavljam iste stvari uvek iznova, nemoj me prekidati, saslušaj me! Kada si bio malen, morao sam ti istu priču čitati uvek iz početka, pre nego što bi utonuo u san.
Ako se ne budem želeo kupati, ne ismejavaj me i ne vređaj. Seti se kako sam te morao loviti i izmišljati hiljadu razloga da bi ušao u kadu. Kada opaziš moje ne poznavanje novih tehnologija, daj mi vremena i nemoj me gledati s podsmehom na licu. Ja sam tebe naučio mnoge stvari: pravilno jesti, pravilno se oblačiti, suočiti se sa životom.
Ako nekada u razgovoru zaboravim ili izgubim nit razgovora, daj mi malo vremena da se prisetim, i ako mi to ne pođe za rukom, nemoj se uznemiravati. nije mi najvažnija stvar na svetu naš razgovor, već to, da sam s tobom i da me znaš poslušati.
Ako ne budem želeo jesti, nemoj me prisiljavati da jedem. Sam znam najbolje, kada mi je hrana potrebna, a kada ne. Kada mi umorne noge više neće dozvoliti da hodam, pruži mi ruku. Jednako kao što sam je ja pružao tebi, kada si činio prve korake.
I ako ti jednom kažem, da više ne želim živeti, da želim umreti, ne ljuti se na mene, jednoga dana ćeš razumeti. Pokušaj shvatiti da se u starosti ne živi, već se preživljava.
Jednom ćeš spoznati, da sam ti uprkos svim učinjenim greškama, želeo samo najbolje i pokušao te pripremiti na putovanje života.
Ne žalosti se, ne ljuti se i ne osećaj da si bespomoćan, kada me budeš gledao pored sebe takvog. Budi pored mene i pokušaj me razumeti i pomoći. Tako kao što sam ja pomagao tebi, kada si počeo živeti. Budi mi oslonac, pomozi mi završiti putovanje s ljubavlju i strpljivošću. Vratiću ti sa osmehom i neizmernom ljubavlju, koju sam oduvek čuvao za tebe.
Volim te sine/kćeri,
Tvoj tata/tvoja mama!

A onda,
moj mladji sin se ubrzo zatim oglasio :) :
    *************************************
Nasmija me, i debelo me rasplaka...

Tako lijepo i pametno napisano. I tako istinito...

Znaj da sam uvijek tu za tebe. Ja sam tako sretan da te imam, da si ti baš ti, da si mi pružila, sve što si mi pružila, i da smo zajedno kroz sve prošli, kroz što smo prošli.
A tebi još slijedi puno godina prije starijih dana, a do tada, a i onda ću te voljeti, pomagati, biti ti drug i uvijek tu za tebe.

Ja sam tako ponosan na sve nas. Jedva čekam da se učetvoro ili bar utroje opet vidimo i družimo - sa svim našim vrlinama i "neadekvatnostima", ali ipak ponajviše sa našim vrlinama. Tako sam sretan kad na nas pomislim.

Ljubim i grlim vas!

S.

3. tra 2013.

Moj muz u kuhinji -danas ja pravim rucak

Sa onim modernim ljustacem za mrkvu, krompir i slicno, zakacila sam i jagodicu na kaziprstu :(  
I pored devet zdravih prstiju, taj ranjeni nekako najvise mi fali.
Moj muz me odmjeni u kuhinji.Napravio nam je gljive punjene spinatom, zapecene u rerni.
Gljive je ocistio i blago na tavi preprzio, zapravo tek da vise nisu tvrde.U tavi spinat ( prethodno obaren) na puteru preprzio,uz dodatak bijelog luka.Zacinio..
Gljive je punio spinatom, poredao u tepsiju i svaku pokrio sirom.Na 200°C i uz strujanje toplog zraka u rerni imali smo lagan rucak za pola sata na stolu :)
Ja nisam mogla bas nista da ne pridodam.Ovoga puta fini obicni zuti kolac, uz dodatak kakaoa..