28. sij 2016.

Kupusna kalja, neko je zove i bosanska kalja

Pamtim  da se u moje vrijeme govorilo da je zeljanica gladna pita , brzo ogladnis poslije nje.I za kupusnu kalju vazilo isto.

Moja majka rahmetli svaki dan je kuhala i uvijek su to za danasnje pojmove specijaliteti bili.
Mislim da to dolazi otuda sto danasnje mladice ne kuhaju bas rado i ne svaki dan.I onda kad nesto i skuhaju to je vec specijalitet.

Druga vremena, rekla bih skroz druga vremena.

Jucer  sam bila u kupovini i  zacrtala kupusnu kalju  napraviti.To ovdje u Njemackoj izgleda ovako:

Meso, fina junetina, od Turcina.

Povrce , luk, jedan drugi, mrkva, persunov korijen i lisce,prasa,celer,paradajz.,Njemacko

Kupus iz Spanije

Kombinacija ne moze bolja biti.

Sad bi one danasnje mladice pitale koliko luka i ostalog.
E drage moje, tu osjecaji rade. Ovisno koliko kalje zelis prilagodis i sve sastojke serpi :)
Bas tako.









Moja majka   rahmetli govorila je kad pravis nesto pravi uvijek malo vise , pa  ako ko naidje da mu imas sta ponuditi.

To ja imam vjerovatno u genima.
Kad god se ko pomoli kod mene ce biti lijepo usluzen :)

PS: Klikom na sliku mozete malo vise zaviriti :) Vasa Suada  :)