29. stu 2011.

Kuharski duel ili Milena u mojoj kuhinji

Sve se nesto kanim ovaj post sa vama podijeliti,i opet sve mi se ne da :)
Kad moja Milena bila kod mene u gostima,kad vratile se  sa Gran Canari,pa i moj stariji sin se najavio preko vikenda "skoknuti" iz slatke Schweiz,kaze Milena sta ces praviti da se jede.Kazem,moj sin obicno telefonom zapovjedi da "nema nikakvih projekata u kuhinji",ja obicno na to odsutim,a on kad se pomoli sa vrata prvo kaze:Hmmmmmmmmmmmmmmm,sta ti ovo mirisi,joj mama draga.....
Da ne duzim,kazem Mileni pravit cu pite,izmedju ostalog.I predlozi ona da i ona napravi krompirusu na svoj nacin,a ja eto sta hocu.Ja se odlucih za sirnicu,zeljanicu i burek (za mene je burek samo pita sa mesom,ostale su krompirusa,zeljanic itd)
I pita Milena kako ja pravim pite.Kazem joj jednostavno da jednostavnije biti ne moze,omanuti se ne moze.JEDINO sto moje jufke hoce malo vise vremena...Sto duze stoje,lakse se razvlace a pite ko da od lisnatih jufki su.
I pravile smo ,svaka po svome.To je ,zapravo i prvi put da u mojoj kuhinji jos neko i pite je pravio.
Pokusat cu ja rijecima docarati kako to Milena radi.Zakuhala je uobicajeno jufku,odmarala je jedno 20 minuta,u medjuvremenu krompir isjeckala,luk i prasu pripremila.Jednu prasu je isjeckala i pomijesala sa lukom i krompirom.Naravno zacinila.Razvijala je jufku uobicajeno,usput otpuhivala da eto ko da neku tremu ima :)) pa je nesto jufka nece.Onda je PUNOO krompira i luka-prase redala po CITAVOJ jufci,na kraju carsafom urolala jufku,tako citavu i sa toliko fila.Urolana tako njena jufka sa filom bila je 6-7 cm u promjeru.Zasto ovo ja pisem.Pa zato sto je to meni skrooooz drugacije od mog nacina.Ja sam poslije nje nastupila,ona se cudila mojoj spretnosti :) ( oprostite,na mojoj skromnosti).
Pite sam ja  pekla jer ja najbolje znam moj sporet:)),kako Milena rece...
Milena puno masti pitu.Kaze,krompir je posan sam od sebe,mora se pomastiti vise.Moje pite ja uopste ne mastim,niti jednu vrstu,jer su u osnovi pouljene  jufke cekale na razvlacenje.Moj sin i moj suprug( tek sam vidjela koji su to "zahtjevaci"...Uzeli su po komadic Milenine pite,oni su direktni i  samo su rekli: Izvini Milena,ali malo je premasna tvoja pita,mi vise volimo maminu!!!Nema tu okolisanja.A zaista  njena krompirusa bila je puna i jufke i previse krompira..I brate silovita previse.Ko za tezake da pravljena je...
Pa nesto razmisljam,koliko smo mi domacice sve skupa ko i slicne,volimo nasim ukucanima udovoljavati,i onda sa godinama njihov ukus prilagodimo nasim ponudama,nacinu spremanja.A da toga ni svjesne nismo.I svaka ce reci,moji ukucani kazu moja pita(recimo pita) je NAJBOLJA.A zapravo,sve smo jako razlicite,specificne .Moram reci,i meni je Milenina pita bila zestoka,predebela ili po mom rjecniku,nije bas TABIJATLI pravljena...Ja pravim pite sa velikom ljubavlju.NIKAD zato sto moram.NIKAD mi nije mrsko.NIKAD ne fuserim( ja to zapravo i ne znam,ili kako treba ili nikako.
Da privedem kraju ovo moje glasno poredjenje dviju domacica u istoj kuhinji.
Milena je rekla da ce probati da pravi pite na moj nacin,da ce i kcerkama isto predloziti.I samo je dodala:Nisam ja djabe govorila da neku tremu u tvojoj kuhinji imam.
Drage moje kuharice-domacice.Jeste li vi imali ovakav kuharski duel u svojoj  kuhinji?Probajte.Zabavno je u svakom slucaju.
I,zavirite malo u moju kuhinju
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1252055595187.37710.1643440411&type=1

11. stu 2011.

Mantije






Evo original recepta Sandzackih mantija :

babajoga17.12.10.08:58
2
:)))),,,,zamijesim(za ovu tepsiju)  



 4 manje jufke i premazem ih sa malo ulja,te ostavim da odstoje.za fil stavim 750 gr mljevenog juneceg mesa,3 glavice crvenog luka(luk izrendam),posolim,pobiberim...u manju posudu rastopim 100 gr maslaca i 50 ml ulja...jufke razvucem i na krajeve stavim fil,urolam sa obje strane...sad prste umacem u masnocu i otkidam male parcice i svakom parcicu podvijem krajeve da fil ne ispada,to je lako jer je jufka elasticna...peci oko 45 minuta...kad je peceno politi sa malo zaljeva(voda i so,kasika maslaca -oko 2dcl)...ugrijati vrhnje za kuhanje(5dcl) i u njega staviti izrezan bijeli luk,malo posoliti i preliti mantije...moze se bijeli luk staviti i u fil,u tom slucaju ne treba ga stavljati u vrhnje
Ja sam ih pravila po mom nahodjenju, 40 godina sam u kuhinji i znam puno toga improvizovati.

Niti i jednu pitu ne polivam niti zalivam nicim.
Pokrijem salvetom,poslije  onom frisch-folijom i budu ko dusa.