Kad u oktobru bila na Zlatiboru, pisala sam vec o tome, u receptima http://www.cigota.rs/cigotaprogram je ULJEVAK od heljde.
Pravim ga redovno otada.Uljevak znaci rijetko, zitko tijesto, kasikom umuceno.
To me je navelo na razmisljanje da pravim kasikom i hljebove, proje.
I zaista, ni ljepsih hljebova ni cistijih ruku, ni jednostavnijeg nacina dolaska do somuna,proje i da ne nabrajam.
Moj osnovni recept za hljeb, ali ne od bijelog brasna, jer je ono zaista otrov za nas organizam.:
Mjera mi je plasticna casica od jogurta od 100ml
Obicno pravim masu od otprilike 500 grama brasna, i to razne vrste integralnog brasna, grubog psenicnog, razovog, heljdinog...
* 1 casa heljdinog brasna
* 2 case psenicnog brasna, onog starinskog, sve sa hljuspicama
* 2 case razovog brasna
* 1 cajna kasicica soli, ne vrhom puna nego zaravnjena
* 3 iste kasicice nekog plemenitog ulja, ja stavim prvoklasno maslinovo, djevicansko ulje
* 2 kesice od 7 gr. germe u prahu,
U grijacu za vodu ugrijem vodu do negdje 45 °C, bas tako vruce da bude jer tako ubrzam vrijeme fermentacije...
Kasikom zamijesim tijesto da bude skroz zitko, bas zitko.
Pokrijem aluminijskom folijom i stavim na platu iznad rerne koja se grije vec za pecenje.
Tijesto se brzo udupla,
Opet kasikom umocenom u vrucu vodu tijesto premijesim, i opet ide pod " haubu" od alu-folije.
Nakon drugog nadolazenja, stavim dobru saku polovica orahove jezgre,nista ne sjeckam, opet kasikom dobro ujednacim tijesto sa orasima.
Ja pecem u kalupima od silikona, preporucujem ih od srca :)
Ta masa ide u dva kalupa.Hljeb je za sve desetke svijeta.Razabran, prhak, ukusan, malo malo pa na orah naidjes.Ma zaista nema mu mane.
Moj muz kaze mogao bi stalno hljeba i bez icega da jede.
Evo ostade komadic, ujagmih da ga uslikam...
Proju takodje pravim kasikom.
Opet je mjera ona plasticna casa od jogurta od 100ml
Za dva kalupa stavim :
* 3 case krupno mljevenog kukuruznog brasna
* 2 case sitnije mljevenog kukuruznog brasna
* 1/2 case obicnog brasna
* 2 jaja
* 3 cajne kasicice maslinovog ulja
* 1 1/2 kesica praska za pecivo.
* 1 casica nemasnog jogurta
Sve fino kasikom ujednacim, a onda kiselom vodom dalje mijesim, kasikom, da dobijem ujednaceno, zitko tijesto- masu
* Dodam 200 gr izdrobljenog sira po izboru, ja uzimam ovciji sir iz Grcke, bas mi odgovara
U uljem podmazane kalupe od silikona razlijem ovu masu, pospem ozgor sa susamom i pecem na 200 °C kojih 35-40 minuta.
Sva kuca mirisi na fini nostalgijski miris kuhinje moje mame :)
Uzivajte i vi :)
Pravim ga redovno otada.Uljevak znaci rijetko, zitko tijesto, kasikom umuceno.
To me je navelo na razmisljanje da pravim kasikom i hljebove, proje.
I zaista, ni ljepsih hljebova ni cistijih ruku, ni jednostavnijeg nacina dolaska do somuna,proje i da ne nabrajam.
Moj osnovni recept za hljeb, ali ne od bijelog brasna, jer je ono zaista otrov za nas organizam.:
Mjera mi je plasticna casica od jogurta od 100ml
Obicno pravim masu od otprilike 500 grama brasna, i to razne vrste integralnog brasna, grubog psenicnog, razovog, heljdinog...
* 1 casa heljdinog brasna
* 2 case psenicnog brasna, onog starinskog, sve sa hljuspicama
* 2 case razovog brasna
* 1 cajna kasicica soli, ne vrhom puna nego zaravnjena
* 3 iste kasicice nekog plemenitog ulja, ja stavim prvoklasno maslinovo, djevicansko ulje
* 2 kesice od 7 gr. germe u prahu,
U grijacu za vodu ugrijem vodu do negdje 45 °C, bas tako vruce da bude jer tako ubrzam vrijeme fermentacije...
Kasikom zamijesim tijesto da bude skroz zitko, bas zitko.
Pokrijem aluminijskom folijom i stavim na platu iznad rerne koja se grije vec za pecenje.
Tijesto se brzo udupla,
Opet kasikom umocenom u vrucu vodu tijesto premijesim, i opet ide pod " haubu" od alu-folije.
Nakon drugog nadolazenja, stavim dobru saku polovica orahove jezgre,nista ne sjeckam, opet kasikom dobro ujednacim tijesto sa orasima.
Ja pecem u kalupima od silikona, preporucujem ih od srca :)
Ta masa ide u dva kalupa.Hljeb je za sve desetke svijeta.Razabran, prhak, ukusan, malo malo pa na orah naidjes.Ma zaista nema mu mane.
Moj muz kaze mogao bi stalno hljeba i bez icega da jede.
Evo ostade komadic, ujagmih da ga uslikam...
Proju takodje pravim kasikom.
Opet je mjera ona plasticna casa od jogurta od 100ml
Za dva kalupa stavim :
* 3 case krupno mljevenog kukuruznog brasna
* 2 case sitnije mljevenog kukuruznog brasna
* 1/2 case obicnog brasna
* 2 jaja
* 3 cajne kasicice maslinovog ulja
* 1 1/2 kesica praska za pecivo.
* 1 casica nemasnog jogurta
Sve fino kasikom ujednacim, a onda kiselom vodom dalje mijesim, kasikom, da dobijem ujednaceno, zitko tijesto- masu
* Dodam 200 gr izdrobljenog sira po izboru, ja uzimam ovciji sir iz Grcke, bas mi odgovara
U uljem podmazane kalupe od silikona razlijem ovu masu, pospem ozgor sa susamom i pecem na 200 °C kojih 35-40 minuta.
Sva kuca mirisi na fini nostalgijski miris kuhinje moje mame :)
Uzivajte i vi :)