8. stu 2008.

"Polagani" burek


Izvolite
dok ima ima..
.




Broj komentara: 17:

  1. Ciao,burek izgleda strava...jel može cijeli recept,sa trajanjem pečenja i svime...baš sam dobio domaće kore za pite iz Bosne,pa bi pekao sa guštom...hvala ti

    OdgovoriIzbriši
  2. Zdravo,
    pa i ja sam gotove jufke imala:)
    #Pola kg jufke
    #600 gr mljevenog mesa ,ja sam samo govedinu imala,moze i mijesano,pola govedina pola svinjetina
    #dvije glavice povece crnog luka
    #mljevenog bibera podosat(po ukusu,naravno)-ja sameljem onog mijesanog bibera,znaci i crnog i bijelog i crvenog,ovdje to kupim kao Spanjolski biber,zaista mirisi posebno,moze naravno i kakav imas
    ***slazes sloj kora pa mjesavinu mesa i luka
    i tako dok ne potrosis sve.
    ***JOS u tepsiji,"prijesno" ja isjecem burak na porcije,poslije imas vec gotovo za serviranje i bude bolje peceno i izmedju:)
    ***Rernu ukljucim na 190°C sa strujanjem zraka
    Pecem kojih 35 minuta,lijepo da porumeni.
    Pecen burak ja izvadim koju minutu da stoji,a onda prekrijem Al folijom i onda fino omeksa.
    Ne zalivam ga nikakvom vodom,folija da omeksai bude hrskav.
    Naravno ti mozes da malkice poprskas obicnom vodom.
    to je to.
    e eto
    pa nek ti bude lijep burek
    i uzivaj u njemu.
    to je i meni omiljena pita:)))
    Pozdrav.
    PS:Haj dozvoli pristup blogu,pa nam uslikaj svoj burek i da i mi uzivamo.

    OdgovoriIzbriši
  3. čekaj,ovdje nema jaja,kiselog vrhnja,s čim se prelije? i kako meso dinstaš,samo luk,meso,i to je to?nakon koliko je to gotovo onda?thx

    OdgovoriIzbriši
  4. kakva jaja,vrhnje
    To ide u zeljanicu
    burek je pita sa mesom...Meso ja ne dinstam,bilo bi previse..dinstati ga pa opet u rerni peci.
    Procitaj moj odgovor na tvoj prosli komentar
    napisala sam ti fino sve.
    A ako volis zeljanicu
    nadji ima i to na mom bloggu.
    pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  5. znači,ide sirovo meso i luk?? jel crni onaj crveni luk? inače,imam pećnicu klasičnu,bez mogućnosti ventilacije,da li onda trebam peći nešto duže?hvala

    OdgovoriIzbriši
  6. Samo meso(ALIII frisko i kvalitetno)
    crni luk.Ja stavim dvije vece glavice,inace sve radis po LICNOM ukusu i okusu:))
    U standardnoj rerni,znaci 250°C
    peces takodje 35-40 minuta,ali kontrolisi da ne pregori..Nisu sve rerne iste
    ko sto ni svi kuhari isti nisu:))
    Znaci kontrolisi s vremena na vrijeme,pa ako ti se cini da je prerumen burek a nije proslo onih 40
    minuta
    mozes ozgor prekriti Al folijom da zastitits od pregaranja.
    Eto
    Hajd sad pravi
    Sliku napravi
    i pokazi
    I prijatno,naravno.

    OdgovoriIzbriši
  7. hvala ti,sad mi je jasnije,sorry na još jednom pitanju,ali šta radiš sa lukom?jel ga ispržiš na tavi,ili ga samo umiješaš sa mesom pa filuješ?sorry ali nisam još čuo za ovako jednostavan način pečenja,pa zato pitam...kako može biti tako sočno,bez jaja,ili nekog preljeva...svaka čast...pleh vjerojatno malo namažeš uljem...e peći ću u subotu za ručak pa kad uslikam se javim,valjda mi uspije...

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja sam radila u Zenickoj zeljezari
    i u restoranima gdje su jeli zeljezarski radnici godinama sam gledala kako su bureke pravile kuharice zeljezarske i to na stotine bureka(one su,naravno same pravile jufke i motale su bureke u zvrkove,znas ono ,buredzik mi kazemo.
    E tu sam NAUCILA i kako fil prave
    bas kako i opisah
    mljeveno meso ,kvalitetno,ja ga kupim kod Turcina jer je ukusno ko i nase,i socno u bureku
    luk samo isjeckas na kockice,otprilike dimenzije recimo 5mmx5mm
    nista ne przim niti dinstam,lijepo izmjesam luk i meso,posolim,pobiberim dostaaa
    i to je to.
    Ja u tepsiju-pleh stavim onaj papir za pecenje,nista ga ne mastim jer je sam od sebe mastan,
    rekoh burek jos nepecen izrezem na cetvrtine,ljepse se ispece i izmedju i poslije imas vec porcije da kazem.
    Vruc burek pokrijem Al folijom
    ONA .Al folija je ta koja ucini da burek postane i socan,i mekan i rskav istovremeno.
    E cekam subotu pa da vidim.
    Meni moj sin iz Züricha dolazi u subotu u goste ,preko vikenda
    i ja cu njemu praviti burek jer ga obozava
    i obicno ponese i u Zürich pa cejfi dan-dva na poslu
    a kaze Schweizarci se okupe
    pa se cude kako je to lijepo
    i obicno mu kazu
    "Blago tebi,zavidimo ti na majci"
    Hahaha
    Pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  9. Ha-ha...vjerujem da imaš puno iskustva,zato bi i htio raditi po tom receptu,u subotu ću kupiti meso friško,nadam se da ću naći dobru junetinu pa da mi ju samelje...hvala,čujemo se

    OdgovoriIzbriši
  10. E sorry još jedno pitanje prije pečenja sutra...dal stavljaš samo jednu koru pa filuješ,ili dvije ili čak tri kore pa ih filuješ mesom?i dal ih mažeš malo uljem prije nadjeva,mislim na one između ako stavljaš jednu na drugu?hvala na odgovoru

    OdgovoriIzbriši
  11. Ja koristim kore na kojima pise da su za baklavu
    znaci skroz tanke kore..pa ih stavim kako kad..nekad po dva sloja kore pa meso i luk
    pa opet dalje.
    Znaci zavisi od debljine kora.
    Kod debljih kora
    dovoljno je red kore red fila,i tako do kraja.
    moj savjet je
    pravi sa osjecajem,sa licnim odlukama,razumijes?
    Ne moze se sve PO RECEPTU raditi
    trebaju tu licni osjecaji za ukus,izgled.Znaci
    tvoja pita na tvoj nacin
    uz moje savjete,recimo.Tako sam i moje sinove savjetovala
    vjeruj,u mnogo cemu su me vec nadmasili.
    Uspjesan rad
    i puno zadovoljstva.
    PS:
    a gdje si ti,odakle si a gdje zivis sad?

    OdgovoriIzbriši
  12. Kužim,svejedno hvala ti...ja sam inače sa Krka,ne znam znaš li di je to...imam 28 godina,ti..

    OdgovoriIzbriši
  13. evo,sad se peče,ne znam baš...problem je šta su kore,tj.jufke malo presuhe,u raspadnom su stanju pa ne znam kako će ispast...al takve sam dobio...stavim sliku kad bude gotovo

    OdgovoriIzbriši
  14. nisam stavio sliku jer...ma kore su mi suhe i došlo mi je presuho nekako gore i na rubovima,unutra nije loše ispalo,ali je meso malo pretvrdo...začinio sam stvarno dobro,čak i malo prejako...to mi se sviđa...ipak ću idući puta nečim malo preliti,da mi da nekako sočniji okus,možda sa 2-3 jaja gore,ne znam...kad bi znao sam napraviti jufke,e to bi htjeo,ali nije to baš tako lako...možda sam malo prekasno stavio alu-foliju,nakon cca 45 minuta,onda sam još pekao nekih 25 minuta...ali na 225 stupnjeva...i to mi se čak činilo da je prejako..možda meso mora malo i odležat u frižideru sa tim začinima,ja sam kupio ujutro i oko 12 sam već radio burek...meso je bilo friško,kupljeno kod provjerenog mesara...

    OdgovoriIzbriši
  15. Zdravo Deni
    meni moj sin dosao,pa tek sad gledam blogg
    Tvoj burek
    Znas onu
    "Prvi macici se bacaju",haha
    Drugi burek bit ce ti bolji
    vec imas iskustvo i znat ces korigovati.
    A
    pises mozda jajima preliti
    Moze
    ALII
    nije to vise okus bureka,ako vec zelis preliti
    skuha se posoljena voda
    pa vrucom vodom vruc burek zalijes-ne puno
    i onda nakratko opet u rernu,4-5 minuta.
    I ja sam sinu pravila buredzike danas,to je "narucio" sa aerodroma u Zürichu:)
    sama sam razvukla jufke..ali
    ja sam domacica vec 35 godina..razumijes,ti tek ucis.Ali cim interesovanje imas bit ce od tebe nesto.
    moja obadva sina su vrsni kuhari..mislim..hobi kuhari..
    Ucili su zanat
    gledajuci svoju mamu,tako kazu.
    Pozdrav Deni
    i do sljedecih kuharskih carolija:)

    OdgovoriIzbriši
  16. Hello I am so grateful I found your blog, I really found you by
    mistake, while I was looking on Digg for something else, Nonetheless I am here now
    and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round interesting blog
    (I also love the theme/design), I don't have time to read through it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb job.

    Review my homepage insomnia hallucinations
    Feel free to surf my page - insomnia quotes funny

    OdgovoriIzbriši