7. srp 2009.

Hurmasica

Treba vam:

*250gr.maslaca
*2 kasike secera
*2 zumanceta
*2 kasike kisele pavlake
*5 kasika kokosovog brasna
*27 kasika glatkog brasna
*1/2 praska za pecivo

A g d a :

*700 gr secera
*1l vode
*2 likercica od limuna
*kesica vanile

P r i p r e m a :

1.dobro izmiksati maslac i secer
2.dodati zumanca i pavlaku i lagano izmiksati
3.dodati kokosovo brasno
4.dodavati brasno koje smo pomjesali sa praskom za pecivo

Ja to sve mikserom radim...

*Ja ne mastim tepsiju,hurmasice su dovoljno masne
*Pecem u pecnici na kojih 190°C , 20-25 minuta,
da fino porumenu.
*ja agdu napravim prije pecenja hurmasica,da se malo hladne.
*Agdu kuham 15 Minuta,
*u agdu ohladjenu stavim one limun-likercice:)
**Tople hurmasice zalijem toplom agdom
i naravno dam im vremena da se ohlade i agdu upiju.

Broj komentara: 10:

  1. Svaka cast, prave su!!! Imas li slucajno recept BEZ kokosa?

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa nemoj stavljati kokos
    Sve drugo je isto.JER kokos je samo nosioc ukusa...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, ali mi onda fali tih 5 kasika...to je ipak dosta ili nije...da ih zamijenim sa obicnim brasnom?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja to sve od oka:)
    Znaci probaj bez dodavanja obicnog brasna,jer kokos NE NADODJE ko obicno brasno
    tu je radi ukusa
    pod jezikom ga i osjetis kad jedes
    a ako ti se ucini tijesto da ne mozes fino da ga oblikujes,znaci lijepi ti se za dlanove
    dodaj ali po meni samo 1-2 kasike brasna..NASTOJ kasike isto napunjene da su ti
    jer relativan je pojam "kasika necega"
    MORA ti posuda u kojoj pravis tijesto ostati CISTAA
    kad tijesto prebacis na tanjir,recimo(doslovno ono samo ispadne iz zdjele!!)

    Pitaj ako zapne
    tu sam:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Jos sacekaj da potamanim knedle, pa cu onda na hurmasice!!!:)))
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ove sam hurmasice vidjela na coolinarika.com, ali nije bilo recepta - ipak sam im usla u trag (*S)

    Eto, puno mijesim, pecem pravim i manje-vise sve je ok, ali hurmasice su mi slaba strana, nikad dobre - ili tvrde ili premekane, ili pre-ovo ili ono...

    Ove tvoje moram probati, vjerovatno jos veceras, a tvoj blog sam naravno ubacila u favorite

    pozz
    Jasmina

    OdgovoriIzbriši
  7. Eh Jasmina Jasmina
    curo fina:)
    Tvoje torte
    Pa to je Paradis
    za oci.
    Ti si umjetnicka dusaaa
    Torte praviti je umjetnost.
    Naravno
    na spisku si meni dragih bloggera.pozdrav ti saljem
    veliki:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam ljubitelj hurmasica... ali ove bi rado probala... bas mi se svida ideja sa kokosovim brasnom

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja volim hurmashice
    ali
    praveee:)
    Ovako ih je pravila i moja majka
    i
    tako treba da izgledaju.
    Na tanjiric ide obicno 2 komada
    znaci silovit slatkis
    ali
    kazem
    ne pravim ih cesto
    nego bas kad pozelim.Moj je muz iz Srbije
    hurmasice mu nije pravila njegova majka
    ali
    uz mene
    zavolio ih je.To nesto govori
    jer on
    je VUK u gastronomiji.Jede samo
    sto valja:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Pratim te na blogger ba inisam se iznenadila kada sam te i ovde videla
    Ja ovako ali potpuno isto pravim hurmasice kokos i orah jezra ma sve
    Zar nisu predivne
    Ps i moj muz je iz Srbije i pored mene je zavoleo hurmasice
    Jesy

    OdgovoriIzbriši