12. kol 2009.

Maslenica za dorucak:)

 


CIMG2864


CIMG2865


CIMG2862


CIMG2863



Posto je "malo" kaloricnije pecivo:)
i ne pravim ga bas i cesto.
Ali eto
malo se i zgrijesit mora:)
Malo djema od sipaka i moja omiljena Ness kafa
i ja bas uzivam.

3 komentara:

  1. Evo ga:
    Potrebito:)
    *1/2 kg brasna
    *2 jaja
    *cajna kas.soli
    *cajna kas.secera
    *200-300 ml. mlijeka
    *1 kesica suhog kvasca
    *250 gr.maslaca
    RAD:
    *u malo mlijeka mlakog staviti secer i kvasac i pustiti da nadodje(kojih 10 min )
    *u brasno staviti so,jaja,nadosli kvasac i sa mlakim mlijekom umijesiti mekano,glatko tijesto.Ja to rukom radim.
    *ja tako tijesto uvucem u najlon kesu i stavim iznad mlake rerne da brze nadodje,da se udupla
    *na dobro pobrasnjenu povrsinu uradim nadoslo tijesto i razvijem u deblju jufku ,debljine prsta
    *naribam na erende hladnog 1/3 maslaca preko citave povrsine
    *sada ko lisnato tijesto premotavam,prvo s lijeva prema sredini,pa s desna prema sredini
    pa gornji dio prema dole
    donji dio na gore
    Tako dobijenu DEBELU premotanu jufku
    ponovo razvijam ko na pocetku do iste dimenzije
    *sad drugu trecinu maslaca naribam po jufki
    pa ponovim premotavanje
    *ponovo razvijam ko na pocetku,zadnju trecinu maslaca naribam
    i sad premotavam ali
    lijevu stranu samo 3-4 cm
    desnu stranu isto tako
    gornju i donju stranu toliko
    koliku pogacu duzinski zelis.
    sad je urolas u valjak pocevsi od lijeve strane.
    Naravno oblik je varijabilan
    ti mozes i drugi oblik formirati,meni ovako lijepo izgleda
    ne mora ni pogaca uvijek okrugla biti.
    *pecem za pocetak(10 min) na 250°C
    a onda smanjim na 200°C i pecem jos 35 minuta
    Umotam u salvetu
    nikakva najlon kesa
    Maslenica je ama ha :)
    Kaloricna!!!!
    ali
    pomalo je uzmes.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svaka cast,pravila sam I odlican je recept,hvala ti puno

    OdgovoriIzbriši