22. tra 2011.

Hurmasica...Caka sa smedjim secerom :)



Potrebno je za 20 komada:


  • 7 dag smedjeg šećera
  • 14 dag maslaca ili margarina (može i pola- pola)
  • 28 dag brašna
  • 1 jaje i
  • 1 p.p.

Sve sastojke sjediniti i podijeliti na 20 kom. Lagano među dlanovima oblikovati hurmašice te ih utisnuti na ribež da dobiju "otisak" ribeža.

Staviti ih u suhu tepsiju i peći u pećnici na oko 180 - 200°C 20 - tak minuta, dok ne porumene.


Pečene izvaditi na rešetku i ostaviti da se malo ohlade (10 - tak minuta) te zaliti sa zaljevom kojega stavimo kuhati kada i hurmašice peći.


Agda :

  • 40 dag  smedjeg šećera
  •  otprilike oko 1/2 l vode
  • 1/2 izrezanog limuna

Zalijevati lagano i  ostaviti da se dobro ohlade a šećer kristalizira - najbolje preko noći.
 Ja naknadno napravim jos malkice agde,jer onu gornju hurmasice popiju odmah.I onda kod serviranja po zelji prelijem hurmasice sa kasikom-dvije agde.Od smedjeg secera :)



I par slika iz mog okruzenja ...
Proljece u svoj svojoj ljepoti














2 komentara:

  1. Prekrasno okruženje:))
    Drago mi je što ti se sviđaju ove hurmašice!

    OdgovoriIzbriši
  2. divne su,zaista.I nekako mi mirisu puno na hurmasice moje majke,rahmetli..Bas ovakve zaobljene je i ona pravila.Hvala na receptu,moj je favorit:)

    OdgovoriIzbriši