22. svi 2011.

Piletina umotana jufkom





Postupak

Potrebno vam je :


4-5 pilecih bataka, skuhanih u slanoj vodi.
Kad se ohlade, odvojiti ih od kostiju.

***

Priprema jufkica za razvlacenje :

1/2 kg mekanog brasna, moze i mijesano psenicno i bijelo
1 kasicica soli
2 kasicice ulja
2 jaja
topla voda

***

Od gornjih sastojaka zamijesite fino, glatko, mekano tijesto.
Ostavite tijesto da odmara 15-20 minuta
 Sad od toga tijesta napravite 12 malih okruglica, jufkica.

Pripremite 4 tanjira, obicna plitka i svaki namazite uljem

Razvijte prvu jufkicu na velicinu tanjira, promjera 20 cm, stavite je na podmazan tanjir i nju premazite uljem.
Sada to isto uradite sa drugom jufkicom, pa je stavite na onu prvu jufkicu, namazanu uljem pa pouljite i tu drugu jufkicu.
Ponovite postupak sa jos jednom jufkicom.I nju premazite uljem. Znaci na jednom tanjiru su tri jufkice, izmedju podmazane uljem i ona gornja takodje je premazana uljem.


Jos umate 3 tanjira, na njih dodje na svaki po 3 jufkice.Sve isto kao na prvom tanjiru.

Znaci, imate 4 tanjira, na svakom po tri jufkice, premazane kako sam objasnila.

Ostavite sad tako spremne tanjire da stoje 45 minuta.

***

Ukljucite rernu na 250°C, kad postigne temperaturu smanjiti na 200°C

***

Sada na cistom stolnjaku- carsafu uzmite one jufkice sa prvog tanjira.Rukama ih razvucite, na jufku promjera 70 cm, debele krajeve odstraniti, jufku podijeliti na tri dijela , vertikalno. Na svaki dio stavite finu hrpicu mesa, uvijte kao fini zamotuljak i redajte u tepsiju pokrivenu papirom za pecenje i blago pouljenu.


***

Isto ponovite i sa ostala tri tanjura. 
Znaci, na kraju imate  12 zamotuljaka.

***

Naravno, mozete i povecavati i smanjivati gornju mjeru, prema potrebama.

***

Peci u rerni na 200°C da fino porumeni, okrenite na drugu stranu pa kad je fino porumenila, opet okrenite i polijte onom vodicom u kojoj ste piletinu kuhali. Ja ne polivam puno, vi kako hocete.


***

Vratite u rernu kojih 5-10 minuta i izvadite da se hladi.

***

Ja pecene zamotuljke stavim u serpu i poklopim je poklopcem.Bude kao dusa :)

***

Mozda izgleda zahtjevno, ali isplati se, ukusno i prelijepo je :)

2 komentara:

  1. Ja volim kokos.On uvek daje onu egzoticnu dimenziju jelima i naravno kolacima.Ovde ima jedna pekara gde prodaju kolace sa Cook islands.I jedan od specijaliteta su neki hlepcici ,koji se kupaju u gustom slatkom kokosovom mleku.Pakovani su po 6 komada.Tri pojedem do kuce i stignem sva umazana.Mogu misliti sta vozaci koji prolaze misle kad me vide kako ih klopam:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Oeps mislim kokosh u jufci je takodje jami:))

    OdgovoriIzbriši