Paprike roge pravac is Srbije u Njemacku.Patlidjani su iz Turske :))
Ajvar ce biti moj i mojih zimskih gostiju...
A sada kako to pravimo moj muz i ja.Uz opasku, i nakon godinu dana nas ajvar je isti,nepromjenjen, a pravimo ga bez ikakvih konzervansa ili kiselina.Bas prirodni ajvar,samo so i ulje kao konzervansi,ako se tako moze reci.
Roge paprike crvene u rerni ispecemo, NE SMIJU i izgoriti,jer ispod izgoretine,onog crnog sloja na pecenim paprikaka ostaje gorak okus i nakon guljenja paprika.Isti tretman je i sa crnim patlidjanima,nosiocima pikantnog ukusa ajvara.
Mi ne stedimo na patlidjanima, i na recimo 10 kg paprika ( prijesnih) stavljamo 4 kg patlidjana(prijesnih)
Nakon guljenja i paprike i patlidjane pustimo da se SKROZ ocijede,ali doslovno skroz.To skracuje proceh kuhanja i ajvar je vrhunskog kvaliteta.Na masini za mljevenje mesa sameljemo i paprike a potom i patlidjane.Opet u djevdjiru ( cjediljci) pustimo da se ocijede a onda u odgovarajucu serpu, sa debelim dnom, suhu, stavljamo samljevene i paprike i patlidjane.Ukljucimo ringlu na najjace, drvenom kasikom izmijesamo sadrzaj, dodamo mljevenih ljutacica,po ukusu, dodamo 1 l ulja odmah na pocetku i malo soli.Ajvara se MORA neprestano mijesati ( udvoje to i nije problem, mada moj dragi suprug tu vise potegne,cisto kavaljerski kao i uvijek :) Ringla se smanji kad smjesa pocne kljuceve da baca.Negdje oko 1,5 do 2 sata i proces termicke obrade ajvara je gotov.U medjuvremenu, dodaje se jos ulja, jos soli.Ja sam tata-mata za savrsen okus i moj suprug, vuk u gastronomiji,taj dio zadatka oko ajvara prepusta meni.VEOMA bitno je sterilizovati ciste,suhe tegle za ajvar.Na 100°C ih stavimo dok gore ajvar "obradjujemo ". U VRELE tegle VRELI ajvar sipamo, fino,pedantno,da ne prljamo tegle okolo.Papirnim ubrusima obrisemo rubove tegli sa ajvarom, poklopimo odgovarajucim poklopcima,rernu iskljucimo, i tako tegle sa ajvarom stavljamo u rernu.Da spavaju u rerni :) Sutra, kad tegle ohladile se( sobna temperatura) stavljamo ih u frizider.GARANTOVANO fantastican ajvar,GARANTOVANO se zadrzi ispravnim do sljedece godine (ako ga u medjuvremenu niste i pojeli).MI obozavamo nas ajvar darivati.Nasa djeca go nose kad god hoce, moj suprug dariva radnim kolegama,ja nasim komsijama.Iako u Njemackoj, SVI znaju za ajvar kakvog pravimo sa ljubavlju, ja cistokrvna Bosanka i moj dragi suprug Srbijanac, koji trecinu zivota u Srbiji proveo, trecinu u Bosni ponosnoj i trecinu ovdje u Njemackoj.Super kombinacija partnera, super ajvar pravimo :)
bravo za vrednu domacicu.Kad nesto volimo ima da napravimo..pa makar i bilo sa sastojcima sa svih strana sveta.Jos ce biti vece uzivanje kada budes jela taj ajvar,koji super ispade;))
OdgovoriIzbrišiDzoli moja@ odavno sam upucena na namirnice citavog svijeta...vec znam prepoznati odakle sta dolazi...sto vrsta paradajza,paprika,krompir je u Njemackoj odavo institucija :)Uzivam muckati namirnice i sa mojim receptima kuhati...Kad se nesto sa ljubavlju radi,rezultat nikad ne izostane...Uslikat cu ja i gotov ajvar..idem redom :))Pusa i pozdrav u tvoj daleki ,lijepi cosak svijeta...
OdgovoriIzbrišiPretty! This has been an incredibly wonderful post. Many thanks for supplying this information.
OdgovoriIzbrišiFeel free to visit my homepage - insomnia 60 year old woman
Here is my blog ; insomnia opposite