29. stu 2011.

Kuharski duel ili Milena u mojoj kuhinji

Sve se nesto kanim ovaj post sa vama podijeliti,i opet sve mi se ne da :)
Kad moja Milena bila kod mene u gostima,kad vratile se  sa Gran Canari,pa i moj stariji sin se najavio preko vikenda "skoknuti" iz slatke Schweiz,kaze Milena sta ces praviti da se jede.Kazem,moj sin obicno telefonom zapovjedi da "nema nikakvih projekata u kuhinji",ja obicno na to odsutim,a on kad se pomoli sa vrata prvo kaze:Hmmmmmmmmmmmmmmm,sta ti ovo mirisi,joj mama draga.....
Da ne duzim,kazem Mileni pravit cu pite,izmedju ostalog.I predlozi ona da i ona napravi krompirusu na svoj nacin,a ja eto sta hocu.Ja se odlucih za sirnicu,zeljanicu i burek (za mene je burek samo pita sa mesom,ostale su krompirusa,zeljanic itd)
I pita Milena kako ja pravim pite.Kazem joj jednostavno da jednostavnije biti ne moze,omanuti se ne moze.JEDINO sto moje jufke hoce malo vise vremena...Sto duze stoje,lakse se razvlace a pite ko da od lisnatih jufki su.
I pravile smo ,svaka po svome.To je ,zapravo i prvi put da u mojoj kuhinji jos neko i pite je pravio.
Pokusat cu ja rijecima docarati kako to Milena radi.Zakuhala je uobicajeno jufku,odmarala je jedno 20 minuta,u medjuvremenu krompir isjeckala,luk i prasu pripremila.Jednu prasu je isjeckala i pomijesala sa lukom i krompirom.Naravno zacinila.Razvijala je jufku uobicajeno,usput otpuhivala da eto ko da neku tremu ima :)) pa je nesto jufka nece.Onda je PUNOO krompira i luka-prase redala po CITAVOJ jufci,na kraju carsafom urolala jufku,tako citavu i sa toliko fila.Urolana tako njena jufka sa filom bila je 6-7 cm u promjeru.Zasto ovo ja pisem.Pa zato sto je to meni skrooooz drugacije od mog nacina.Ja sam poslije nje nastupila,ona se cudila mojoj spretnosti :) ( oprostite,na mojoj skromnosti).
Pite sam ja  pekla jer ja najbolje znam moj sporet:)),kako Milena rece...
Milena puno masti pitu.Kaze,krompir je posan sam od sebe,mora se pomastiti vise.Moje pite ja uopste ne mastim,niti jednu vrstu,jer su u osnovi pouljene  jufke cekale na razvlacenje.Moj sin i moj suprug( tek sam vidjela koji su to "zahtjevaci"...Uzeli su po komadic Milenine pite,oni su direktni i  samo su rekli: Izvini Milena,ali malo je premasna tvoja pita,mi vise volimo maminu!!!Nema tu okolisanja.A zaista  njena krompirusa bila je puna i jufke i previse krompira..I brate silovita previse.Ko za tezake da pravljena je...
Pa nesto razmisljam,koliko smo mi domacice sve skupa ko i slicne,volimo nasim ukucanima udovoljavati,i onda sa godinama njihov ukus prilagodimo nasim ponudama,nacinu spremanja.A da toga ni svjesne nismo.I svaka ce reci,moji ukucani kazu moja pita(recimo pita) je NAJBOLJA.A zapravo,sve smo jako razlicite,specificne .Moram reci,i meni je Milenina pita bila zestoka,predebela ili po mom rjecniku,nije bas TABIJATLI pravljena...Ja pravim pite sa velikom ljubavlju.NIKAD zato sto moram.NIKAD mi nije mrsko.NIKAD ne fuserim( ja to zapravo i ne znam,ili kako treba ili nikako.
Da privedem kraju ovo moje glasno poredjenje dviju domacica u istoj kuhinji.
Milena je rekla da ce probati da pravi pite na moj nacin,da ce i kcerkama isto predloziti.I samo je dodala:Nisam ja djabe govorila da neku tremu u tvojoj kuhinji imam.
Drage moje kuharice-domacice.Jeste li vi imali ovakav kuharski duel u svojoj  kuhinji?Probajte.Zabavno je u svakom slucaju.
I,zavirite malo u moju kuhinju
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1252055595187.37710.1643440411&type=1

11. stu 2011.

Mantije






Evo original recepta Sandzackih mantija :

babajoga17.12.10.08:58
2
:)))),,,,zamijesim(za ovu tepsiju)  



 4 manje jufke i premazem ih sa malo ulja,te ostavim da odstoje.za fil stavim 750 gr mljevenog juneceg mesa,3 glavice crvenog luka(luk izrendam),posolim,pobiberim...u manju posudu rastopim 100 gr maslaca i 50 ml ulja...jufke razvucem i na krajeve stavim fil,urolam sa obje strane...sad prste umacem u masnocu i otkidam male parcice i svakom parcicu podvijem krajeve da fil ne ispada,to je lako jer je jufka elasticna...peci oko 45 minuta...kad je peceno politi sa malo zaljeva(voda i so,kasika maslaca -oko 2dcl)...ugrijati vrhnje za kuhanje(5dcl) i u njega staviti izrezan bijeli luk,malo posoliti i preliti mantije...moze se bijeli luk staviti i u fil,u tom slucaju ne treba ga stavljati u vrhnje
Ja sam ih pravila po mom nahodjenju, 40 godina sam u kuhinji i znam puno toga improvizovati.

Niti i jednu pitu ne polivam niti zalivam nicim.
Pokrijem salvetom,poslije  onom frisch-folijom i budu ko dusa.

28. lis 2011.

Milena

I takooo
Prodje i Gran Canari.MojaMilena mi je bila skoro mjesec dana.Pokazala sam joj moj cosak gdje zivim i sire :) Na Gran Canari smo uzivale ko djeca kad im se vrate izgubljene,drage igracke.Bilo je zaista divno.
Milena je puna utisaka,imat ce , kako rece,godinu dana sta da prica..


A onda je dosao i trenutak rastanka.Otisla je Milena svojoj kuci.Sa uspomenama..Dogovorile smo se,bit ce susreta jos...itekako...








12. lis 2011.

Gran Canaria,opet :)

Dragi moji virtualni prijatelji.Saljem vam jedan vreli saharski pozdrav..vruce je ovdje na Gran Canarii..prevruce...i noci su prevrele,nisu bas ugodne za spavanje...Preko dana bude i oko 30  stepeni,ali slabo ohladi i preko noci..Zemlja okrugla,i tako razlicita po coskovima :) Vasa Spontana  reporterka.

16. ruj 2011.

Vrijeme i mi oko njega

U Australiji na vrijeme i pravo proljece stiglo..kazu moji prijatelji koji tamo zive.U vecini  nasih krajeva doslovno moji prijatelji "s ogorcenjem" kazu: ljeto nikad da prodje!!! Citam u Kragujevcu zbog vrucina  (36°C ) skolske casove skratili..U mojoj Njemackoj pravo vrijeme kako pripada septembru.Divna jesen...Noci jesenje svjeze pa se i pernati jorgani  stavili u funkciju :))
Preko dana balkonska vrata vazdan otvorena.
Zemlja je okrugla
Sunce takodje
Ali sija kome hoce i kad hoce.
Pripremam moju dragu koleginicu iz mladih dana..idemo nas dvije same na Gran Canariju..Nakon 20 godina nevidjenja!!!
Kazem joj..oktobar je najljepsi mjesec  na Gran Canariji..finih,zdravih 25-26°C
Kod nje je preko 30 °C dugo vec...negdje :) u nasim krajevima..Kaze..joj da je meni ozepsti!!!!!!
Na Gran Canariji je Atlantik uvijek onako poleden..Osvjezit ce se ona meni tamo...A ja se uzeljela toplote...vec.
Jah
To se zove zivjeti na raznim tackama  svijeta.
Kako je kod vas vrijeme??Nemojte samo kukati VRUCE vam.Kad zahladni bit cete neraspolozeni,garant.



 Gran Canarija -juni-juli 2011

13. ruj 2011.

Ajvar mojih dana...

Paprike roge pravac is Srbije u Njemacku.Patlidjani su iz Turske :))
Ajvar ce biti moj i mojih zimskih gostiju...









 
 
A sada kako to pravimo moj muz i ja.Uz opasku, i nakon godinu dana nas ajvar je isti,nepromjenjen, a pravimo ga bez ikakvih konzervansa ili kiselina.Bas prirodni ajvar,samo so i ulje kao konzervansi,ako se tako moze reci.
Roge paprike crvene u rerni ispecemo, NE SMIJU i izgoriti,jer ispod izgoretine,onog crnog sloja na pecenim paprikaka ostaje gorak okus i nakon guljenja paprika.Isti tretman je i sa crnim patlidjanima,nosiocima pikantnog ukusa ajvara.
Mi ne stedimo na patlidjanima, i na recimo 10 kg paprika ( prijesnih) stavljamo 4 kg patlidjana(prijesnih)
Nakon guljenja i paprike i patlidjane pustimo da se SKROZ ocijede,ali doslovno skroz.To skracuje proceh kuhanja i ajvar je vrhunskog kvaliteta.Na masini za mljevenje mesa sameljemo i paprike a potom i patlidjane.Opet u djevdjiru ( cjediljci) pustimo da se ocijede a onda u odgovarajucu serpu, sa debelim dnom, suhu, stavljamo samljevene i paprike i patlidjane.Ukljucimo ringlu na najjace, drvenom kasikom izmijesamo sadrzaj, dodamo mljevenih ljutacica,po ukusu, dodamo 1 l ulja odmah na pocetku i malo soli.Ajvara se MORA neprestano mijesati ( udvoje to i nije problem, mada moj dragi suprug tu vise potegne,cisto kavaljerski kao i uvijek :) Ringla se smanji kad smjesa pocne kljuceve da baca.Negdje oko 1,5 do 2 sata i proces termicke obrade ajvara je gotov.U medjuvremenu, dodaje se jos ulja, jos soli.Ja sam tata-mata za savrsen okus i moj suprug, vuk u gastronomiji,taj dio zadatka oko ajvara prepusta meni.VEOMA bitno je sterilizovati ciste,suhe tegle za ajvar.Na 100°C ih stavimo dok gore ajvar "obradjujemo ". U VRELE tegle VRELI ajvar sipamo, fino,pedantno,da ne prljamo tegle okolo.Papirnim ubrusima obrisemo rubove tegli sa ajvarom, poklopimo odgovarajucim poklopcima,rernu iskljucimo, i tako tegle sa ajvarom stavljamo u rernu.Da spavaju u rerni :) Sutra, kad tegle ohladile se( sobna temperatura) stavljamo ih u frizider.GARANTOVANO fantastican ajvar,GARANTOVANO se zadrzi ispravnim do sljedece godine (ako ga u medjuvremenu niste i pojeli).MI obozavamo nas ajvar darivati.Nasa djeca go nose kad god hoce, moj suprug dariva radnim kolegama,ja nasim komsijama.Iako u Njemackoj, SVI znaju za ajvar kakvog pravimo sa ljubavlju, ja cistokrvna Bosanka i moj dragi suprug Srbijanac, koji trecinu zivota u Srbiji proveo, trecinu u Bosni ponosnoj i trecinu ovdje u Njemackoj.Super kombinacija partnera, super ajvar pravimo :)

11. ruj 2011.

Smokve ili lopindje...komad 99 centi :)




Uvijek se pitam zasto su smokve ,pa recimoi sljive,pa kukuruzi,pa tresnje tako skupi ovdje u Njemackoj...

3. ruj 2011.

Repriza ...

Cesto "listam" moj blog pa citam kako sam to ja prije pisala...Sve se mijenja pa tako i mi i to u svakom pogledu.
Ovaj post mi nekako simpatican...Lici na cas obuke mladjem pokoljenju...PROCITAJTE komentare jer oni govore o toj " obuci "...
Nas Denis navro ,hoce burek da slozi pa to ti je...A kad nesto jako zelis,naucit ces kad tad...Imam dva sina i znam sta govorim..


http://spontanaradokuha.blogspot.com/2008/11/polagani-burek.html

19. kol 2011.

Tako to biva u zivotu

Odavno se kanim ovaj post napisati..
U zivotu cesto kazemo kako smo eto to i to uradili,ciljeve zadane postigli ili dostigli..A sve to propraceno je jednom neminovnoscu.Naime dani koji za nama su nemaju reprizu.Sto bilo bilo je i tacka.Iz moje tacke gledista to izgleda otprilike ovako.40 godina u njegovanom i odnjegovanom braku sa dragim mi mojim suprugom..Upoznali smo se kao i mnogi iz nase generacije u ranoj mladosti.To znaci do 30-te godine zivota vec smo imali dvoje djece,jedno je vec bilo poodraslo za predskolsko obdaniste..Brak vec temelje svoje bio dobio.A onda kroz zivotnu borbu.Sa usponima i padovima.Kucili smo nas dom sa ljubavlju,u svaku stvarcicu nesto nase unosili..A onda je dosao taj,da oprostite,jebeni rat.Mi "izmjesani" u braku nikud pripadali nismo..i morali smo otici tamo gdje takvih izmjesanih ima ,zapravo,i ponajvise.Na zapadu ste anonimusi,poneka srodna dusa imala je sluha da vasu zivotnu pricu i saslusa,da pokusa razumjeti..jer to je najteze..razumjeti nesto sto ne znate ni objasniti..Ostavili smo sve sto imadosmo i u tudjem svijetu pocesmo od pocetka..Kuciti se po drugi put nije ni blizu onoga prvog puta.Sad smo se kucili da imamo sto osnovno nam treba.Na dizajn i slicno gledali nismo.A onda skucivsi se ponovo,nabesase se godine.Novih 20 godina u novim okolnostima.Nakupise se i nase godine,pa onim 30-tim iz domovine dodadose se novih :) 30 jos.Sa 60 godina sve je drugacije,vama i vasim najdrazima najbitnije je da vas zdravlje sluzi.Ali i sve ostalo uz to sto ide.Sada nakon 20 godina raubovanja svih mogucih tehnickuh i inih pomagala sto zivot cine jednostavnijim dodje vrijeme da eto sve se to opet obnoviti mora..Otkazuje sve jedno po jedno..Ves masina,susionik,frizider,pegla,masina za sudje,sporet,TV..Ja slovim za dobru domacicu jer strucnjaci kazu ako sve te gore navedene stvari funkcionisu 20 godina(to je gornja granica) e onda je domacica bas pazljiva,cuva tesko stecene stvari..Ali eto rekoh otkazuju jedna po jedna.Pa kupismo novi frizider(ovi danasnji su ko ormar za spavacu sobu:))Eh da sam ga prije imala..Pa tako i TV..i da ne nabrajam....Mogu reci da se prije fama stvarala oko tih kucnih pomagala.Pa tako pamtim silne popravke ves masine..Ovdje to niko vise ne popravlja.Kazu da danasnji TV ..oni sa HD kvalitetom slike...uopste se i ne popravljaju!!Kupili smo takav i momak nam fino objasni.Kaze kupite mu i garanciju produzenu za 5 godina(za takav dobar TV to kosta 100€) i onda u tih 5 godina ako mu sta i bude,nema repariranja,nego dobijate novi TV novije tehnologiji u klasi vaseg kupljenog TV...Da je bilo tako prije..Eeeeh u mojoj Zenici..Djecica mala,masina radila svakodnevno,a ocito skalamusena pa kvarila se.I dok se to popravi prala sam na ruke....
zasto ja ovo sve pisem.Pa zato sto to tako u zivotu dodje.To kucenje drugi put,u mom slucaju treci put.Kad se kucite sa 20 godina,uvijek postoji ono" kad drugi put budemo kupovali kupit cemo skuplje,kvalitenije..A onda kad eto sa 60 godina se kucite,eee tada u zraku negdje ostaju rijeci poput tih izgovorenih sa 20 godina.Sada vam iznad glave promicu recenice:Daj boze da nas slusaju te stvari dok zivi smo....jer ako i budu trajale ko prosle,znaci 20 godina..a mi eventualno budemo jos zivi( sto znaci sa 80 godina i kusur) e boga mi ne vjerujem da se iko kuci u tim godinama..Djeca moja kazu mama mani se takvih razmisljanja..Ma manila bih se ja rado,al godine ne daju..Na zivot sam uvijek gledala sirom otvorenih ociju,znala sam da nista slucajno nije,da nista s neba ne pada...
Ovo ispade ko neka retrospektiva zivotna..ali stvarnost je to.Volim ja moj novi pametni TV..prekrasni i ogromni frizifder ( u sali  mu tepam moj magazin)..ali istodobno znam sve najbolje odavno je iza mene..Ne predajem se lako,ali godine pritiscu i takve ko sto ja sam.
Vjerujem da ce puno vas ovaj moj post procitati.Dugacak je,ali puno je i 63 zivotne godine i 40 bracnih godina..Krace nije moglo.
Pozdrav svima dobronamjernicima moga bloga.