Kod meni drage vrtaljice
nasla sam ovaj nacin pravljenja bureka - pite i znala sam odmah cu ga i praviti.
nasla sam ovaj nacin pravljenja bureka - pite i znala sam odmah cu ga i praviti.
- Kod Turcina sam kupila tanke kore za baklavu
- volim puno luka u bureku, stavila sam dvije vece glavice luka
- 6-7 krompira ne velikih ali ne ni malih, staviti da se kuhaju, u ljusci, meni je tako najjednostavnije i najbrze
- 500 grama finog mekanog mesa, sameljem ga ja sama
- so, ulje i biber kao zacini
- 1 jaje, 2 kasike ulja i 2 kasike mlijeka za premazivanje
- na malo ulja proprziti ( samo da omeksa ) nasjeckani luk
- dodati meso, malo prodinstati, te na kraju posoliti i pobiberiti
- skuhani i oguljeni krompir usitniti- izgnjeciti i pomiješati sa prodinstanim mesom
- svaku koru izrezati na kvadratice, ovisno kolika vam je saljica ( po Turski to je fildzan ). Ja sam izrezala na kvadrate 15x15 cm
- U solju stavite kvadratic po kvadratic kore , u sredinu otprilike jednu punu supenu kasiku gornje smjese mesa i krompira, pa rubove dio po dio prebacivati i premazati onom smjesom za premazivanje, fino preklopiti visak kore za pitu i prebaciti u tepsiju za pecenje, onako kako u solji stajalo, znaci premazano da je gore.
- Peci uobicajeno u rerni...Ja to radim u rerni sa strujanjem, na temperaturi 200 °C kojih 35 min uta, da fino porumene.
- Ja nicim ne zalivam, jer nakon par minuta sami omeksaju i fino hrskaju dok ih jedete :)
mi smo oduševljeni ovim burecima a drago mi je da se i tebi sviđaju!
OdgovoriIzbrišini ja ih ne zalijevam, stvarno nema potreba. prvi put sam zaboravila a poslije sam vidjela da nije potrebno!
Citam ovo i smijem se grohotom.ovo sto je navedeno u receptu je mozda ukusno ali svakako nije fildzan burek.znam zato sto je recept u mojoj porodici stotinama godina tj.preko 15 generacija.moji su porijeklom iz Turske i recept je iz carske ahcinice.samo meso malo luka i tijesto.meso se proprzi sa lukom pa se na tijesto polaze po kasika i zatvara tijestom .formira se oblik kruga poput fildzana i posle se przi u dubokom ulju
OdgovoriIzbrišiPRIJATNO