29. ožu 2013.

Fildzan burek

Kod meni drage   vrtaljice
nasla sam ovaj nacin pravljenja bureka - pite i znala sam odmah cu ga i praviti.




  • Kod Turcina sam kupila tanke kore za baklavu
  • volim puno luka u bureku, stavila sam dvije vece glavice luka
  • 6-7 krompira ne velikih ali ne ni malih, staviti da se kuhaju, u ljusci, meni je tako najjednostavnije i najbrze
  • 500 grama finog mekanog mesa, sameljem ga ja sama
  • so, ulje i biber kao zacini
  • 1 jaje, 2 kasike ulja i 2 kasike mlijeka za premazivanje
  1. na malo ulja proprziti ( samo da omeksa )  nasjeckani luk
  2. dodati meso, malo prodinstati, te na kraju posoliti i pobiberiti
  3. skuhani i oguljeni krompir usitniti- izgnjeciti  i pomiješati sa prodinstanim mesom 
  4. svaku koru izrezati na  kvadratice,  ovisno kolika vam je saljica ( po Turski to je fildzan ). Ja sam izrezala na kvadrate 15x15 cm
  5. U solju stavite kvadratic po kvadratic kore , u sredinu otprilike jednu punu supenu kasiku gornje smjese mesa i krompira, pa rubove dio po dio prebacivati i premazati onom  smjesom za premazivanje, fino preklopiti visak  kore za pitu i prebaciti u tepsiju za pecenje, onako kako u solji stajalo, znaci premazano da je gore.
  6. Peci uobicajeno u rerni...Ja to radim u rerni sa strujanjem, na temperaturi 200 °C  kojih 35 min uta, da fino porumene.
  7. Ja nicim ne zalivam, jer nakon par minuta sami omeksaju i fino hrskaju dok ih jedete :)






2 komentara:

  1. mi smo oduševljeni ovim burecima a drago mi je da se i tebi sviđaju!
    ni ja ih ne zalijevam, stvarno nema potreba. prvi put sam zaboravila a poslije sam vidjela da nije potrebno!

    OdgovoriIzbriši
  2. Citam ovo i smijem se grohotom.ovo sto je navedeno u receptu je mozda ukusno ali svakako nije fildzan burek.znam zato sto je recept u mojoj porodici stotinama godina tj.preko 15 generacija.moji su porijeklom iz Turske i recept je iz carske ahcinice.samo meso malo luka i tijesto.meso se proprzi sa lukom pa se na tijesto polaze po kasika i zatvara tijestom .formira se oblik kruga poput fildzana i posle se przi u dubokom ulju
    PRIJATNO

    OdgovoriIzbriši