Havana tortu volim jos od moje Zenice.Pravi recept nikad nisam imala ali smo ja i moj suprug po sjecanju napravili recept.Bio je to pun pogodak.Onomad, prije 20 godina bio je to hit u nasem restoranu, ovdje u Njemackoj.Svi su je jeli i svi recept trazili. Prije tacno 10 godina i moj stariji sin " stasao " je da sam napravi tu tortu. U svojoj kuci. Poslala sam mu recept, E-Mailom.
Evo kako je to tada izgledalo, kad majka sinu recept i uputstva daje.
Prolazile godine.Moj sin usavrsio taj recept..uprostio da prostije ne moze biti.
Evo kako je to tada izgledalo, kad majka sinu recept i uputstva daje.
----- Original Message -----
From: Suada JeremicTo: Neven JeremicSent: Friday, November 21, 2003 12:31 AMSubject: receptpotreban materijal:1 l schlag sahne- 30 %18 listova zelatina6 dcl. mlijeka270 gr. secera1 kas. brasnaamaretini okrugli keksici oko 200 gr.orasi oko 100 gr.100 ml likera cointreaupristupi poslu!1/3 amaretina poredati u posudu i poskropiti sa likeromorahe samljeti i dodati 2 kesice vanilin secera
.18 listova zelatina, list po list,potopiti u hladnu voduu6 dcl. mlijeka staviti 270 gr, sec. i staviti da prokljuca,neprestano mijesajuci i staviti da se hladi----u posudu nasuti hladnu vodu pa tu posudu sa mlijekom i secerom u nju i mijesajuci ohladiti da mozes prst umociti1 litar schlag sahne dobro umutiti mikserom izvaditi zelatine iz vode(trebaju biti fino razmeksani) i staviti ih u onu ohladjenu posudu sa secerom-mlijekom i fino izjednaciti, pa to sada sve staviti u izlupanu sahnu i malojos mikserom izmijesatie hajde sada to fino poredjaj, znaci na one poredjane amaretine stavi 1/3 sahne( koja je vec izmijesana sa onom masom mlijeko-secer,znas),pa opet amareti, pa orasi, pa druga trecina sahne, pa opet amareti i orasi i na kraju preostala treca trecina sahne.Prekriti prozirnom folijomi u frizider da se hladi.Ohladjeno se jede a ja tebi i ostalim degustatorima zelim prijatno.Tvoji Sule, Sale i Milan.:-) :-) :-)
On iste sastojke koristi, kolicinski takodje. Kaze stavi vise oraha, duplu dozu.Orasi ne skode ni jednom kolacu :)
Ali ne reda to on po mom uputstvu..
Sve uradi ko i u receptu, a onda sve to izmijesa drvenom kasikom..sve pripremljeno, znaci u ono mlijeko prokuhano i sa zelatin listovima stavi sve ostalo, naravno mlijeko se ohladi na sobnu temp. Kako mi rece neki dan, to mama lici na hapu kakvu si nam pravila kad ja i S. mali bili.
E sad, ta hapa ide u kalup za torte, onaj sto se "zakljuca".
Stavi se u frizider.
Ceka makar do sutra.
i po principu iz fizike, da teze sto je pada na dno, lakze ide prema gore, najlakse skroz gore.
Ohladjenu tortu polako plasticnim nozem za kolace pedantno odvojite od zidova kalupa, uklonite onaj obruc sa kalupa, i to je to.
Torta izgleda savrseno.
Ukus ocarajavuci.
Ne pretjerujem, vjerujte.
Napravite i probajte.
PS: Znam da iskusne domacice nece imati problema.Slobodno svoju neku caku primjenite.
Za one mladje, koje se strogo recepta drze ( ja se NIKAD ne drzim recepta slijepo) e te domacice moraju , jednostavno, iskustva skupljeti, pa kad budu domacice preko 40 godina, kao ja, razumjet ce me i nece im bas puno ni trebati svi detalji nekog recepta.Jer kuhanje je umjetnost, a umjetnici su vredniji ako vise ideja imaju.
Pozdrav svima koji svratite ovdje kod mene.
Vasa Suada, nikad zlonamjerna, to treba da znate :)
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbriši