25. tra 2016.

Nazvat cu je , zahtjevna torta

Sastojci:

Za kore:


-3 x 4 bjelanca
-3 x 8 kašika šećera u prahu
-3 x 5 kašika mljevenih oraha
-3 x 2 kašika brasna

Za krem:

-8 dcl  mlijeka
-12 žumanaca
-8 kašika sećera
-7 kašika brašna
-220 gr šećera u prahu

-200 gr  maslaca
-150 gr mljevenih oraha
-malo mlijeka da se popare orasi
-200 gr čokolade
-400 ml tecnog slaga


Priprema:


Napraviti 3 korice  od gore navedenih sastojaka.
Ulupati bjelanca , 
Brašno i orahe pomiješati i lagano varjačom umješati u umućene bjelance.
 Peći na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pečene pokriti ih krpom dok spremate krem.

Krem: 5 žumanaca pomiješati sa 8  kašika šećera i 7  kašika brašna i skuhati krem u 8 dcl mlijeka. 

Umutiti 7  žumanaca sa 250  gr  prah sećera.

Posebno umutiti 250 gr  margarina, pa izmješati sa umućenim žumancima i sve izjednačiti sa ohlađeniim kremom.

1/3 fila izdvojiti i dodati 150 gr  oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kašasto)
U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene čokolade na skroz slaboj vatri.

 Umutiti  šlag 

 filovati: kora, šlag, crni fil, kora, šlag, bijeli fil, kora, šlag, crni fil. Staviti šlag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer ga ima najviše.

Posluživanje:
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjećaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepša od bilo koje cokolade.


Drugi put pravit cu ovu tortu sa upola manje svih sastojaka,  i bit ce normalne velicine torta.

Ova gore ogromna je, zaista.Barem za moj pojam :)







Nema komentara:

Objavi komentar