26. stu 2008.
Posudjeni recept...
Baklava a nista s baklavom nema
Posudjeno od
http://lavidaloca.blogger.ba/
ja reko da na brzaka nazvrljam post
o kolacu mog djetinjstva,
zaboravljenom i ponovo
nadjenom receptu prije par sedmica.
Grcka baklava, a nema veze sa baklavom.
1 solja mljevenih oraha
1 solja griza
2 solje rendanih jabuka
1/2 solje ulja
1/4 solje brasna
1 prasak za pecivo
1 solja mlijeka
2 jaja
1 solja secera
Umutiti prvo jaja sa secerom,
dodati sve ostale sastojke,
dobro promijesati, usuti u puterom
namasten pleh -
onda se ne lijepi
(ili jos bolje postavljen back-papirom)
i peci na 175C oko 25-30 minuta.
Kolac je gotov kada se ubode nozem,
a noz "izadje" cist.
Sto bi rekli u BL, mrtva bi ga usta jela!
16. stu 2008.
13. stu 2008.
Slane kiflice...
9. stu 2008.
Oblatna na Spontanin nacin
Ko god je jeo
trazi recept:)
Za ono jedno pakovanje nase TIMA oblatne
stavim 300 gr zutog secera da karamelizira,
znaci ne jaka vatra i ne micati od serpe..mijesati
ovaj secer brze se topi nego
opasni bijeli secer
i ne treba mu puno jer sam je zut
ne dozvoliti da zagori,znaci zadrzati ga na finoj svjetlo braon boji.
Zatim stavim mlijeka otprilike 1/2 litra
150 gr putera,ima ga i sa 20 % masnoce :)
to fino da se rastopi
pa jedan dobar tanjur mljevenog Ptibeer keksa i jos puniji tanjur mljevenih oraha.
Ja sa orasima ne stedim.vanilin secer ne skodi takodje :)
Prije mazanja oblatne
ja prerezem pakovanje na dvije polovice
lakse je manipulisati,urednije
a poslije lakse i mjesto u frizideru naci.
Eto to je to.
Uzivajte
prijatno.
vasa spontana s ljubavlju :)