22. pro 2008.

Spontanine carolije







Zeljanica:)
Ne moze biti jednostavnija pita.Za napraviti.Super za pocastiti se.E sad
svi mi imamo nesto sto nas cini drugacijim od drugih..i u kuhinji.
Ja moju zeljanicu pravim s filom:
*Zelje ili spanac-700-800 gr
*Podosta jaja...za tepsiju 7-8 komada
*kvark,nemasni-200gr
*pavlaka,3 pakovanja od 200ml-polumasna
**E sada moje cake: KESICA praska za pecivo
**BIBERA...mljevenog na licu mjesta,direktno iz mlina koji ne GORI biber,i to onog sarenog,spanjolskog..svih boja..bijeli,crni,crveni
Ja svoju zeljanicu isjecem na kocke-porcije jos u tepsiji prije stavljanja u rernu.
*Pecem pola sata u rerni sa ventilatorom...znate ono struji vruci zrak svuda ravnomjerno u rerni.190°C
****Izvolite
posluzite se.
PS:Uz zeljanicu MENI pashe paradajz ali i kisele krastavice.
KAZEM ja..svi smo slicni
a ipak posebni.
Vasa Spontana.

12. pro 2008.

Meny za mog sina:)








Uz ovaj chaj voli suhi Kolac sa orasima i jabukama,
palachinke samo sa sipkovim djemom.

Sve je spremno,
Ustanem ujutro cim pravim finu telecu supicu
Natur snicle-telece, prilog tortelini sa spinatom
Uz to lagana zelena salatica:)
REZERVA, tepsija zeljanice ...



26. stu 2008.

Posudjeni recept...










Baklava a nista s baklavom nema
Posudjeno od

http://lavidaloca.blogger.ba/


ja reko da na brzaka nazvrljam post

o kolacu mog djetinjstva,
zaboravljenom i ponovo
nadjenom receptu prije par sedmica.
Grcka baklava, a nema veze sa baklavom.

1 solja mljevenih oraha
1 solja griza
2 solje rendanih jabuka
1/2 solje ulja
1/4 solje brasna
1 prasak za pecivo
1 solja mlijeka
2 jaja
1 solja secera

Umutiti prvo jaja sa secerom,

dodati sve ostale sastojke,
dobro promijesati, usuti u puterom
namasten pleh -
onda se ne lijepi
(ili jos bolje postavljen back-papirom)
i peci na 175C oko 25-30 minuta.
Kolac je gotov kada se ubode nozem,
a noz "izadje" cist.

Sto bi rekli u BL, mrtva bi ga usta jela!



13. stu 2008.

Slane kiflice...






Sastojci

600 g glatkog brašna
1prašak za pecivo
žličica soli
1 dcl ulja
1kiselo vrhnje
2 dcl
toplog mlijeka
1instant suhi kvasac
velika žlica
šećera

Oblatna na Spontanin nacin

 
Posted by Picasa


 
Posted by Picasa



 
Posted by Picasa




Ko god je jeo
trazi recept:)
Za ono jedno pakovanje nase TIMA oblatne
stavim 300 gr zutog secera da karamelizira,
znaci ne jaka vatra i ne micati od serpe..mijesati
ovaj secer brze se topi nego
opasni bijeli secer
i ne treba mu puno jer sam je zut
ne dozvoliti da zagori,znaci zadrzati ga na finoj svjetlo braon boji.
Zatim stavim mlijeka otprilike 1/2 litra
150 gr putera,ima ga i sa 20 % masnoce :)
to fino da se rastopi
pa jedan dobar tanjur mljevenog Ptibeer keksa i jos puniji tanjur mljevenih oraha.
Ja sa orasima ne stedim.vanilin secer ne skodi takodje :)
Prije mazanja oblatne
ja prerezem pakovanje na dvije polovice
lakse je manipulisati,urednije
a poslije lakse i mjesto u frizideru naci.
Eto to je to.
Uzivajte
prijatno.
vasa spontana s ljubavlju :)
Posted by Picasa

8. stu 2008.

Pita sa jabukama i orasima





Obicno pravim i slanu i slatku pitu..
Ostalo mi od moje majke rahmetli...



Posted by Picasa

6. stu 2008.

Sirrano...







Kod nas u Plusu
non.stop se nudi i hrana iz meni drage i bliske Spanije.
Ove hefte original Sirrano shunka...