24. stu 2015.
Spontana: Razlicito je cesto jako slicno
Spontana: Razlicito je cesto jako slicno: Mislim da oblatne pravim na ovaj nacin pa sigurno 40 godina.Nikad nisam omanula, ko god ih jeo recept i trazio . Ja u startu pakov...
24. ruj 2015.
Spontana: Neko ima jedan ja ih imam bezbroj - Hobi
Spontana: Neko ima jedan ja ih imam bezbroj - Hobi: Isla sam u osnovnu skolu.Davnih 50-tih / 60-tih godina. Moja majka kupila je sebi sivacu masinu, tada u Zenici u tek otvorenom B...
8. srp 2015.
Ledeni kolac za vrele ljetne dane
Za pripremu kolača bit će potrebno:
- 1 čaša (200 ml) mlijeka
- 1 čaša šećera
- 150 gr maslaca
- 4 supenih kašika kakaoa
Sve sastojke umutiti mikserom
Podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati:
- 2 jajeta
- 1 čašu brašna
- 1 kesicu praška za pecivo
- vanilin šećer
Promiješati mikserom.
Tepsiju namažite uljem i pospite sa malkice brasna. Izručite smjesu sa brašnom i jajima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Preko vruceg kolaca prespite onu drugu polovinu smjese.Ohladiti na sobnoj temperaturi, a onda kolac staviti u frizider.
Sluziti hladan kolac, ja serviram uz sezonsko voce, oprano i takodje pohranjeno u frizideru.
6. svi 2015.
Repriza mog posta
Negdje sam napisala da su danasnji blogovi zapravo ko nekad sto su nam bili dnevnici - rokovnici.Nekad smo ih pazljivo vodili, upisivali ono sto smo htjeli sacuvati od zaborava.
Eh a danasnji blogovi su bas pametno osmisljeni. Neko me je jednom pitao zasto imam nekoliko blogova.Rekla sam, za buduca pokolenja, za moju djecu, moje unuke.Naci ce se vec neko koga ce zainteresirati to napisano.
Na ovom kuharskom blogu odavno ne pisem nista novo.Danas svi kuhaju, postavljaju svoje ali i tudje recepte i ja sam se tu malo ohladila. Ali vidim svracate vi meni ovdje :)
Zato I ovdje repriziram moje utiske sa mojih putovanja.
Ovog puta rijec je o mojoj Australiji.
Kako sam tada, 2009 ( vec je 6 godina proslo otada ) moj post nazvala,
Australija, tako je pocelo
Eh a danasnji blogovi su bas pametno osmisljeni. Neko me je jednom pitao zasto imam nekoliko blogova.Rekla sam, za buduca pokolenja, za moju djecu, moje unuke.Naci ce se vec neko koga ce zainteresirati to napisano.
Na ovom kuharskom blogu odavno ne pisem nista novo.Danas svi kuhaju, postavljaju svoje ali i tudje recepte i ja sam se tu malo ohladila. Ali vidim svracate vi meni ovdje :)
Zato I ovdje repriziram moje utiske sa mojih putovanja.
Ovog puta rijec je o mojoj Australiji.
Kako sam tada, 2009 ( vec je 6 godina proslo otada ) moj post nazvala,
Australija, tako je pocelo
15 JANUAR 2009
15 januar 2009, cetvrtak
U 17:05 sa Düsseldofskog aerodroma ,poletio je moj avion na put u nepoznato,
u Australiju.Prva stanica bio je London,a onda odatle pravac AustralijA, SA TEHNICKIM stopom U Bankgoku.
Teklo je sve po planu.Iz Bangkoka smo poletjeli za Sydney,a onda iz Sydneya do odredista,do Melbourna.Ukupno je let trebalo EFEKTIVNO da traje kojih 25 sati.
Aliii,vec u avionu iz Londona za Bankgok pojela sam NESTO sto nije bilo ispravno,neki buckuris od jela sa finim nazivom.Osim naziva nista drugo nije lijepo bilo.Moj zeludac se mucio kojih 3-4 sata,da bi konacno reagovao.U MALOOOM wc-u Aviona Boeing 747-400
povracala sam cini se na kraju i dusu svoju.Moje komsije u avionu,ljudi uglavnom Azijskog porijekla gledali su me saosjecajno,tuzno.Bila sam jako malaksala,najradije sam pozeljela nazad svojoj kuci u moj krevet i punooo naninog caja.Naravno,neizvodljiva zelja.
Nakon promjene aviona u Bankgoku i nastavka leta za Sydney bilo mi je i dalje muka..Jos sam par puta povracala,i to me dokusurilo.
KONAAACNO
sletjeli smo na Sydneyski aerodrom uz 1 sat zakasnjenja,sto je bilo dovoljno da propustimo nas avion do Melbourna.slijedeci smo imali tek za 2 sata.
Pravo da kazem,nije mi bilo uopste mrsko.Jedna zena carinik,u Sydneyu,skuzila je da mi nje dobro,PREPOZNALA u meni nekog svog:)).BILA je Poljakinja porijeklom,a to znaci u dalekom Sydneyu isto sto i zemljakinja.Kupila mi je neke tablete za moje muke koje sam joj opisala,ZA MENE obavila formalnosti,smjestila me na udoban kauc u Gate pred moj let za Melbourne i rekla da ce me koji put jos obici dok ne poletim.
Pa zar to nije divna gesta zene koja samo geografski blizu mene i mog porijekla bijase,jer ona je u Australiji vec 40 godina a mojih je godina.
Bilo mi je TAKO ZIIIMA ,cvokotala sam ko prut,zubi mi cvokotali...U Sydneyu je tada bilo kojih 30°C,a ja sam sjedila u svojoj NJEMACKOJ bundi,futrovanoj i iznutra,podigla jos kragnu preko usiju.
Gledali me ljudi cudnih izraza na licu,a ja
u svojoj muci nisam ih skoro ni primjecivala.
Sjecam se,kad sam konacno sjela u avion za Melbourne,da sam ljubaznoj stjuardesi rekla da ne zelim NISTA NITI JESTI NITI PITI,
a onda sam ZASPALA ko mrtva.
Probudilo me rulanje tockova aviona o tlo Melbourna...Taj 1,5 sat leta za mene je bio kao treptaj.
Vec sam bila nekoliko puta uzela one lijekove moje drage Poljakinje i bilo mi je lakse.
Moja Alma me docekala u Melbournu,i onda smo za kojih 20 minuta taxijem bile u njenom stanu.
Bilo je poslije podne po Australijskom vremenu,po mom bioritmu vise i ne znam bas tacno.Istusirala sam se,malo sa Almom popricala,nastojeci izdrzati do 6 sati popodne
a onda sam zaspala,kako mi Alma rece,ko beba.Nisam se mrdnula do sutra ujutro u zoru,bila sam ispavana i nekakvog osjecaja da vise nemam stomak.GADILA mi se i pomisao na hranu....Doslovno,imala sam strah bilo sta u kljun ubaciti.
uzela sam nekoliko zalogaja tosta
i bila sita.
TAKO
je poceo moj boravak Australiji.Ne ponovilo se,ni mom dusmaninu,kako to imamo obicaj da kazemo.
10. ožu 2015.
Neka prodje, hvala ti boze
I bi 8 mart „frown“-Emoticon I prodje hvala ti boze
Gledam po fb, zene slavile Dan zena. To se uredile, to isle na muziku ( samo se u nas ide na muziku).To se slikale sa Kebom i Kebicima..brrr
Koji je fazon slikati se sa tim polupismenim nazovi pjevacima? Ili sam ja pala s neke strane planete..Da se razumijemo, to rade uglavnom " nase" zene. U nasim krajevima.Ali boga mi i u dalekoj Australiji, Americi..sto dalje to se vise slikaju.
Znate sta, neka prodje i taj zenski dan.Moji ( zensko-muski ) dani svi su ostali i zivim ih bas onako kako meni pase.Ali, izvinite i bez Keba i Halida i da ne nabrajam.
Lijep pozdrav :)
„smile“-Emoticon
7. ožu 2015.
9. sij 2015.
Nova inspiracija za burecice
Burek ovako, burek onako, kako god ja ga volim. Kod jedne meni drage blogerke vidjela sam i ovu variantu.Naravno odmah je i pravila. Danas ponovo po novoj varianti.
Tijesto se zakuha uobicajeno,
* 1/2 kg brasna
* mala nepuna kasicica soli
* voda ,mlaka, po potrebi da se zakuha fino glatko tijesto.
Napraviti jufku od tijesta a onda je podijeliti na 7-8 malih loptica-jufkica
U uljem podmazanu posudu poredati ove jufkice, fino okrenuti u ulju da su sa svih strana pouljene
Ostaviti jufkice da odmaraju, 30- 40 minuta
Pripremiti nadjev po volji, meso, krompir, sir, sta vec zelite.
Ja sam burecice pravila, znaci meso samljela finu glavicu luka sitno isjeckanu dodala , posolila i pobiberila iz mlincica direktno mljevenim biberom.
Pecem na 200°C , ukljucenog ventilatora u pecnici, kojih 35 minuta.
Ja pite ne polivam nicim, one meni same omeksaju ispod ciste kuhinjske krpe :)
Ostalo neka slike docaraju.
Tijesto se zakuha uobicajeno,
* 1/2 kg brasna
* mala nepuna kasicica soli
* voda ,mlaka, po potrebi da se zakuha fino glatko tijesto.
Napraviti jufku od tijesta a onda je podijeliti na 7-8 malih loptica-jufkica
U uljem podmazanu posudu poredati ove jufkice, fino okrenuti u ulju da su sa svih strana pouljene
Ostaviti jufkice da odmaraju, 30- 40 minuta
Pripremiti nadjev po volji, meso, krompir, sir, sta vec zelite.
Ja sam burecice pravila, znaci meso samljela finu glavicu luka sitno isjeckanu dodala , posolila i pobiberila iz mlincica direktno mljevenim biberom.
Pecem na 200°C , ukljucenog ventilatora u pecnici, kojih 35 minuta.
Ja pite ne polivam nicim, one meni same omeksaju ispod ciste kuhinjske krpe :)
Ostalo neka slike docaraju.
1. sij 2015.
Kopirani recept-Elza torta
Neki dan naletih na recept Elza torte kod meni drage Vrtaljice.Vec sam ja pisala, volim raditi po njenim receptima.Sve je do u detalje opisano, uslikano, samo volja i potrebni materijal trebaju.Obecala sam bit ce to slatkis na mom novogodisnjem stolu.I bio je, naravno.Ovu tortu praviti je bas ko kad citate dobru knjigu, iscitavate je do zadnjeg slova, uzivate i zacas dodjete do kraja.Ja u receptu nista mijenjala nisam.Rezultat je fantastican ili kako to sin Vrtaljice voli reci torta je bolesno dobra.Ja cu samo slike priloziti, sve drugo je po Vrtaljicinom uputstvu :)
Hvala mojoj Vrtaljici :)
Pretplati se na:
Postovi (Atom)