28. ožu 2016.

Wachenburg, Weinheim ( dvorac u gradu Weinheim, komsiluku grada u kome zivim, Mannheima )

Kolima smo se penjali , podsjetilo me donekle kao kad se kolima penjemo- vozimo prema nasim ,zenickim Smetovima.Samo, ovdje je ulica normalna, siroka i asvaltirana kao i u gradu. Gore nas je docekao dvorac kao iz bajke. 
Kapacitet dvorca za sve moguce feste je 1700 gostiju :)
Dvorac je, naravno i prilagodjen  tako da se osjecate kao u hotelu sa 5 zvjezdica.
Mi smo tu popili kaficu i  Apffel Traum, uz licno serviranje majstora za kolace  :)

Divno je, rekli smo ponovicemo uskoro. 
Jer tu se ima sta gledati i jesti  da ti dah zastane :)


















28. sij 2016.

Kupusna kalja, neko je zove i bosanska kalja

Pamtim  da se u moje vrijeme govorilo da je zeljanica gladna pita , brzo ogladnis poslije nje.I za kupusnu kalju vazilo isto.

Moja majka rahmetli svaki dan je kuhala i uvijek su to za danasnje pojmove specijaliteti bili.
Mislim da to dolazi otuda sto danasnje mladice ne kuhaju bas rado i ne svaki dan.I onda kad nesto i skuhaju to je vec specijalitet.

Druga vremena, rekla bih skroz druga vremena.

Jucer  sam bila u kupovini i  zacrtala kupusnu kalju  napraviti.To ovdje u Njemackoj izgleda ovako:

Meso, fina junetina, od Turcina.

Povrce , luk, jedan drugi, mrkva, persunov korijen i lisce,prasa,celer,paradajz.,Njemacko

Kupus iz Spanije

Kombinacija ne moze bolja biti.

Sad bi one danasnje mladice pitale koliko luka i ostalog.
E drage moje, tu osjecaji rade. Ovisno koliko kalje zelis prilagodis i sve sastojke serpi :)
Bas tako.









Moja majka   rahmetli govorila je kad pravis nesto pravi uvijek malo vise , pa  ako ko naidje da mu imas sta ponuditi.

To ja imam vjerovatno u genima.
Kad god se ko pomoli kod mene ce biti lijepo usluzen :)

PS: Klikom na sliku mozete malo vise zaviriti :) Vasa Suada  :)


24. stu 2015.

Spontana: Razlicito je cesto jako slicno

Spontana: Razlicito je cesto jako slicno: Mislim da oblatne pravim  na ovaj nacin pa sigurno 40 godina.Nikad nisam omanula, ko god ih jeo recept i trazio . Ja u startu pakov...

24. ruj 2015.

Spontana: Neko ima jedan ja ih imam bezbroj - Hobi

Spontana: Neko ima jedan ja ih imam bezbroj - Hobi: Isla sam u osnovnu skolu.Davnih 50-tih / 60-tih godina. Moja majka kupila je sebi sivacu masinu, tada    u Zenici  u   tek otvorenom B...

8. srp 2015.

Ledeni kolac za vrele ljetne dane


Za pripremu kolača bit će potrebno:
  • 1 čaša (200 ml) mlijeka
  • 1 čaša šećera
  • 150 gr maslaca
  • 4 supenih kašika  kakaoa
Sve sastojke umutiti mikserom
Podijeliti na dva dijela. 
U jedan dio dodati:
  • 2 jajeta
  • 1 čašu brašna
  • 1 kesicu praška za pecivo
  • vanilin  šećer 
Promiješati mikserom.
Tepsiju namažite uljem i pospite sa malkice brasna. Izručite smjesu sa brašnom i jajima. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 20-25 minuta.
Preko vruceg kolaca prespite onu drugu polovinu smjese.Ohladiti na sobnoj temperaturi, a onda kolac staviti u frizider.
Sluziti hladan kolac, ja serviram uz  sezonsko voce, oprano i takodje pohranjeno u frizideru.