U Njemackoj sam prvi put jela hljeb sa orasima unutra.Sto cigo reko, kad neko masla ima i pete ( stopala) njime maze.
Tako i Njemci.
Sjecam se da je maslac, pa jaja, pa orasi u moje vrijeme u Zenici poskupo bilo.Luksuz..
Ovdje to nije tako.
Pa eto i ja danas napravih ovaj hljeb.Bas je ko dusa.Spolja hrskav, iznutra malo malo na orah naletis.
Ja to odokativno pravim.
* plasticna casa od jogurta, ona od 150 ml mi je mjera
- 3 case crnog brasna
- 1 casa heljdinog brasna
- 1 casa obicnog brasna
- 1 cajna kas. soli
- 1 cajna kas. meda sa djumbirom ( isprobavala, stetit ne moze, zdravo jeste )
- 2 cajne kas. maslinovog ulja
- 2 kesice od po 7 gr. suhog kvasca
Kasikom umijesila sa dobro toplom vodom, negdje 45 °C..To kvasac ubrza i naraste sad pa sad :)
Rijetko tijesto pokrila aluminijskom folijom, da se udupla.
opet kasikom, umocenom u toplu vodu tijesto malo "namladila", malo ga pokrenula,oblikovala i opet pokrila folijom.
Zdjela mi je zacas bila puna, i foliju dirala :)
E sad sam u tijesto stavila oraha, srednje krupno nasjeckanih, kasikom izmijesala, i na pobrasnjenu radnu povrsinu izrucila.Mojim mubarek :) rucicama izradila sam divno, mekano tijesto.Podijelila ga na 2 dijela, pa opet oblikovala svaku strucu i svaku posebno u kalup stavila.Moji kalupi iznutra su teflon,ako nisu pomazite ih ovlas uljem.
Posula sam sjemenom lana i susama.
Pekla na 200°C kojih pola sata.
A onda..uzivala sa mojim muzem, uz takav hljeb i hava je ukusna :)
Uzivajte i vi.
Tako i Njemci.
Sjecam se da je maslac, pa jaja, pa orasi u moje vrijeme u Zenici poskupo bilo.Luksuz..
Ovdje to nije tako.
Pa eto i ja danas napravih ovaj hljeb.Bas je ko dusa.Spolja hrskav, iznutra malo malo na orah naletis.
Ja to odokativno pravim.
* plasticna casa od jogurta, ona od 150 ml mi je mjera
- 3 case crnog brasna
- 1 casa heljdinog brasna
- 1 casa obicnog brasna
- 1 cajna kas. soli
- 1 cajna kas. meda sa djumbirom ( isprobavala, stetit ne moze, zdravo jeste )
- 2 cajne kas. maslinovog ulja
- 2 kesice od po 7 gr. suhog kvasca
Kasikom umijesila sa dobro toplom vodom, negdje 45 °C..To kvasac ubrza i naraste sad pa sad :)
Rijetko tijesto pokrila aluminijskom folijom, da se udupla.
opet kasikom, umocenom u toplu vodu tijesto malo "namladila", malo ga pokrenula,oblikovala i opet pokrila folijom.
Zdjela mi je zacas bila puna, i foliju dirala :)
E sad sam u tijesto stavila oraha, srednje krupno nasjeckanih, kasikom izmijesala, i na pobrasnjenu radnu povrsinu izrucila.Mojim mubarek :) rucicama izradila sam divno, mekano tijesto.Podijelila ga na 2 dijela, pa opet oblikovala svaku strucu i svaku posebno u kalup stavila.Moji kalupi iznutra su teflon,ako nisu pomazite ih ovlas uljem.
Posula sam sjemenom lana i susama.
Pekla na 200°C kojih pola sata.
A onda..uzivala sa mojim muzem, uz takav hljeb i hava je ukusna :)
Uzivajte i vi.
4 komentara:
ovo me podsjeća na neke kifle sa orasima koje sam jela prošle subote kod mame jednog kćerkinog druga. odlične su bile, pa ne sumnjam da je i tvoj hljeb takav :)
recept ću isprobati.
izgleda bas ukusno, mada nisam ljubitelj integralnog hljeba, jedino sa nutellom odlicno se slaze :D
Alma..predpostavljam ti si mlada, i mozda i ne znas koliko je opasno i stetno bijelo brasno.U svim rehabilitacionim centrima, svuda u svijetu, bijelo brasno kazu da doslovno otrov je.Nutela je sama mast i secer, jos pogresnije.Ali sama moras znati sto hoces.samo sto ranije pocnes sa svjesnom, pravilnom ishranom kasnije neces placati racune :) Sve se svodi na nase zdravlje, svi bi da smo i zdravi, e pa moramo na tome i raditi.Nutelu zaboravi ako sebi mislis dobro :)
At this time I am going to do my breakfast, afterward having my
breakfast coming yet again to read further news.
Take a look at my web-site :: insomniax mountain lion
Also visit my page insomnia joint pain
Objavi komentar