O meni

Moja fotografija

Dani su mi obicno prekratki za sve ono sto zelim uraditi.Rijec DOSADA ne postoji u mojem rjecniku.

12. kol 2009.

Maslenica za dorucak:)

 


CIMG2864


CIMG2865


CIMG2862


CIMG2863



Posto je "malo" kaloricnije pecivo:)
i ne pravim ga bas i cesto.
Ali eto
malo se i zgrijesit mora:)
Malo djema od sipaka i moja omiljena Ness kafa
i ja bas uzivam.

2 komentara:

melrose kaže...

A kamo recept:)???

spontana kaže...

Evo ga:
Potrebito:)
*1/2 kg brasna
*2 jaja
*cajna kas.soli
*cajna kas.secera
*200-300 ml. mlijeka
*1 kesica suhog kvasca
*250 gr.maslaca
RAD:
*u malo mlijeka mlakog staviti secer i kvasac i pustiti da nadodje(kojih 10 min )
*u brasno staviti so,jaja,nadosli kvasac i sa mlakim mlijekom umijesiti mekano,glatko tijesto.Ja to rukom radim.
*ja tako tijesto uvucem u najlon kesu i stavim iznad mlake rerne da brze nadodje,da se udupla
*na dobro pobrasnjenu povrsinu uradim nadoslo tijesto i razvijem u deblju jufku ,debljine prsta
*naribam na erende hladnog 1/3 maslaca preko citave povrsine
*sada ko lisnato tijesto premotavam,prvo s lijeva prema sredini,pa s desna prema sredini
pa gornji dio prema dole
donji dio na gore
Tako dobijenu DEBELU premotanu jufku
ponovo razvijam ko na pocetku do iste dimenzije
*sad drugu trecinu maslaca naribam po jufki
pa ponovim premotavanje
*ponovo razvijam ko na pocetku,zadnju trecinu maslaca naribam
i sad premotavam ali
lijevu stranu samo 3-4 cm
desnu stranu isto tako
gornju i donju stranu toliko
koliku pogacu duzinski zelis.
sad je urolas u valjak pocevsi od lijeve strane.
Naravno oblik je varijabilan
ti mozes i drugi oblik formirati,meni ovako lijepo izgleda
ne mora ni pogaca uvijek okrugla biti.
*pecem za pocetak(10 min) na 250°C
a onda smanjim na 200°C i pecem jos 35 minuta
Umotam u salvetu
nikakva najlon kesa
Maslenica je ama ha :)
Kaloricna!!!!
ali
pomalo je uzmes.