2. lip 2012.

Jufke " na bacanje "

Ja sam ona "starinska " domacica..Moje pite pravim sa jufkama koje sama pravim.Volim da je jufka tanka ko cigar papir ( tako je i moja majka rahmetli govorila za jufku )..Tijesto pravim na najjednostavniji nacin..Otprilike 600 gr brasna, jedna  mala kasicica soli i zakuham  mlakusnom vodom...E sad..nacina   izrade jufki  ima mislim koliko i nas kuharica- domacica.Po meni najbitnije je dati tijestu vremena da odmori..Jufke premazane uljem,odstojane..ne zahtjevaju i oklagiju..Sve je u vasim rukama..
Zasto ovo gore sve napisah kad je to staro koliko i nase kuhinje..
Naime kod jedne drage blogerke  nadjoh i ovaj nacin pravljenja jufki.

B A C A N J E   jufke,  desetak puta i u nekoliko navrata..Zaista tijesto je ma ko dusa, da pravis sto hoces...Izmedju svakog bacanja jufke neka prodje bar 10-tak minuta...Na kraju opet nek odmori  tako izbacana jufka , barem pola sata.
Jufka je bas ko cigar papir....

Ja sam pravila zeljanicu i sirnicu,  vi pravite sto volite...






Broj komentara: 14:

Iiiii kaže...

Ja sam jedva naucila da razvlacim jufke i to sa http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/search?updated-max=2008-12-19T17%3A46%3A00-06%3A00&max-results=7 i ne odstupam ni za milimetar. I ja svoje ostavljam da se odmore, onda su rastezljive kao zvaka, oklagija ne treba. Ovo sa bacanjem (to je pretpostavljam ono kada se vrte sa oklagijom) mi je astrofizika i ne bih ni pokusavala, dok god ovaj Pullin sistem radi:)
Puno te pozdravljam i zelim ti uodno popodne!!!
maja

kuvaricaveca kaže...

Izvini nisam baš razumela kako to "bacate" jufke? možete li to opisati? teka tako ih samo bacite o sto ili ?

Zorica Stajić kaže...

Spontana ti si se ispraksovala za razvlačenje kora pa i za "bacanje" ali ni meni nije jasno kako ih to bacaš!? Je li kao kad se pravi burek ili...

Unknown kaže...

E prvo da se izvinem sto sam bila nejasna.Sad cu ja to popraviti <3 Znaci ovako..Kad zakuhate tijesto za jufke, obicno ga nekoliko puta " namladite", tj. navracate se na njega i rukama prekuhavate. E tu smo. Umjesto tog prekuhavanja, jednostavno onu kuglu sto ste napravili bacata,doslovno bacate na radnu povrsinu..10 puta bacite i pred ocima vam se tijesto ujedin juje i pretvara u prelijepu masu- jufku.Postaje glatko i lijepo.To uradite 2-3 puta, uz 10-min utnu pauzu izmedju svakog bacanja.Zaista jufka postaje fantasticna. Nakon zadnjeg bacanja, ostavite jufku barem pola sata da odmara.A onda uobicajeno pravite od nje sta hocete...Ja tu moju jufku od 600 grama brasna podijelim na 6 jednakoh jufkica, svaku onda razvijem do precnika jednog normalnog plitkog tanjira pa na pomascen tanjir stavim tu jednu jufku,i nju pomastim,jako malo, reda radi da kazem i na nju stavim sljedecu jufku ,pa i nju ozgor ovlas pomastim. Znaci imam tri tanjira i na svakom po te dvije jufke.Neka stoje jos pola sata (pita-jufka trazi vrijeme ) i onda od te takve jufke na carsavu rukama razvlacite jufku..Moze i do komsije da se razvuce :))).Ja volom praviti pituljice,kao na slici,a vi pravite kako vam odgovara.Po meni,pita u guzve ne ispece se bas lijepo tamo gdje se jufka i dodiruje,u malim pituljicama to izbjegnete...E eto nadam se sad nisam nejasna.Pusa svima i uzivajte u pravljenju pita.Ja zaista uzivam,da sam mladja, otvorila bih lijepo pitaru i hranila one koji vole pite :)))

Zorica Stajić kaže...

E, sada si objasnila pojedinosti, probaću, jer zaista nema lepše pite i gibanice od domaćih razvučenih kora a tvoje pituljice su predivne.

jasna varcakovic kaže...

Interesantno je vidjeti i cuti kako se razne domacice snalaze u razvlacenju jufki...Ja to nikada ne bih znala kao moja mama (do kraja skoro sa oklagijom), nego to radim na svoj nacin- malo oklagija, malo razvlacenje rukama (sto ukljucuje i podizanje tijesta na ruke kao u picerijama).

Unknown kaže...

Zanimljivo, vrlo zanimljivo. Sjećam se da sam nešto pravila tako što se tijesto baca ili lupa o radnu površinu:) Mogla bih i ovo probati. Jednoga dana!

Unknown kaže...

Dok smo imali restoran ovdje u Njemackoj u kuhinji nam je pomagao i jedan nas covjek Goranac..On je nekad imao svoju burekdzincu, tamo odakle je.Posmatrala sam ga kad bi pravi jufku za pite..On je govorio,ja cu oko jufke a ti Suada pripremi fil za pite.Njega posmatrati bila je rapsodija..umjetnost.Sa onim mahanjem jufke iznad glave..Ali to je zaista umjetnost, medjutim preduslov je jufka.A on je bas radio i radio na jufci, govorio je da oko jufke treba kao oko zene, cesto se navracati i biti temeljit...I u njegovom pravljenju jufke jedna od faza jeste bas to bacanje jufke o pobrasnjenu radnu povrsinu.Najbolja radna povrsina su oni profi gastronomski stolovi , oni sto mi kazemo da su rosfrei, oni kromirani...Ja nemam u kuci bas takvu radnu povrsinu,ali uobicajena radna povrsina kakvu imamo svi u kuhinjama takodje je dobra.

Branka - byB kaže...

Mei je ovo jako interesantno obzirom da se nisam nikada odvažila sama raditi kore za pite i savijače koje toliko volim. Ovaj način ću sigurno zabilježiti, zeljanicu mi je favorit i super mi kod tebe izgleda !

Jeka i Maja kaže...

Divan post! Odmah me priča podsjetila na moju baku. :) Jedva čekam da isprobam ove jufke!


(Maja)

Anonimno kaže...

viktori:
Ja sam prije rata radio u jednoj Sarjevskoj firmi gdje smo imali veliki restoran u kojem je radio i jedan slasticari.Posto sam ja radio trecu smijenu,a taj slasticar je dolazio ujutro rano(4 sata).Gledao sam ponekad kako on razvlaci jufku.On bi prije nadan pripremio tijesto, napravio bi male loptice iostavio bi ih u frizideru.Ujutro bi ih izvadio jos malo nakuhao nauljio radni sto lopticu od tijestaraspljeskao velicine manjeg tanjura,a onda bi poceo sa bacanjem odnosno razvlacenjem te jufke.Nakon sto bi bacio 5-6 puta tu jufku vec bi jufka bila tanka kao cigar papir.Od te jufke bi napravio 3 zvrka bilo koje pite.Naravno ja sam bio prva musterija i probao bih tu pitu.Tada nisam bio oznjen, pricao bih svojoj majci kako taj slasticar ratvlaci(baca)jufku,jer je i moja majka bila veliki majstor za pravljenje jufke ali sa oklagijom.

Anonimno kaže...

What's up, just wanted to say, I enjoyed this article. It was funny. Keep on posting!

my page; insomnia xiv
My web site - insomnia and alcohol

Anonimno kaže...

Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert
that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I'll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

My webpage; insomnia meme
my webpage - insomnia period

Anonimno kaže...

Hiya very nice site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds additionally?

I am satisfied to find so many helpful information here
in the submit, we'd like work out more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

My blog post: online backup storage
my webpage :: online computer backup