17. pro 2012.

Neko ima jedan ja ih imam bezbroj - Hobi



Isla sam u osnovnu skolu.Davnih 50-tih / 60-tih godina. Moja majka kupila je sebi sivacu masinu, tada    u Zenici  u   tek otvorenom BAGATU :)  Htjela se zabaviti i malo na gorku sudbinu zaboraviti..naime 1962 poginuo je moj otac, rudar zenickih rudnika :(
 Ostala je moja majka sa nas 6 nejaci, da nam bude i otac i majka.Imala je TEK  36 godina ...Zvuci nevjerovatno...i meni samoj...i sada
I tako zene komsinice joj rekle da se zabavi necim, da misli skrece...
Sjecam se ko sada.Kupila moja majka citav top ( tako se to tada zvalo) onog materijala za posteljine, na kockice, bijelo-plave i crveno-plave boje.Zene joj rekle ( ja sam to sve prisluskivala, vec tada preozbiljna za svoje godine, jer zivot mi tu ozbiljnost nametnuo ), da tako posteljinu sije..ravno je, pa kad malo nauci,onda moze i nama djeci da sije.Jeftinije bi bilo...
Moram da kazem ta bagatova masina zvala se SLAVICA :) I ona je ko clan nase porodice dobila svoje mjesto.Bila je na elektricni pogon, ona stopa  ispod noge na struju.Brzaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:)
Meni maloj curici bas ta stopa  bila izazov.Mada me niko ni primjecivao nije. Moja majka je , sjecam se, pokusavala i pokusavala..nervirala se.Nije joj islo ni od ruke ni od noge...A ja sam samo cekala da moja majka ode kud god, komsinicama na kaficu, da ja isprobam.Jer djelovalo mi  jednostavno.I tako..sjela sam i istog momenta ukapirala sam kako ide.U pitanju su osjecaji, sinhronizacija ruku i nogu.Imala sam tada 14 godina !!!
I tako, sjela sam i sila, sila i sila.Kad majka dosla iz hodnje ja sam vec 2 carsava i jastusnice  sasila.
Sjecam se
Majka je zastala..nevjerica u ocima.Prisla mi i poljubila me.Rekla je : Na svog oca si..i on je bio tako pametan i sve je znao.
Otada oduvijek imam sivacu masinu u kuci.I puuuno makaza.I konaca.I svega sto dobra svestrana domacica treba u svom domacinstvu.
Sadasnje masine su ko kompjuteri.Ali ja sam im dohakala.Jer osnov je isti, nijanse su razlicite.
Cesto sjdnem da nesto popravim..Recimo
ne volim velike, cetvrtaste jastuke za spavanje, one 80X80.Dodju do pola ledja. Nezdravo za kicmu.I ja i sva moja draga bica oko mene odavno imamo zdrave anatomske jastuke.E a ja od onih velikih jastusnica napravim jastusnice za te anatomske jastuke.Uzivam i korisno cinim.
Kakvi ste mi vi sa vasim hobijima? O mojima bih ja mogla roman napisati.Oni su jednostavno ja :)

Broj komentara: 14:

Iiiii kaže...

ja sam zena sa 1000 lica tj. hobija, trenutno sam na pletenju, ali inace me zanima kuhanje, slikanje, heklanje, tr(a)canje, skijanje, strani jezici, slikanje , putovanja i more rucnih radova kojih se ne mogu sjetiti. interesovanja se mijenjaju ciklicno, ali uvijek imam nesto cime se bavim :) tako da te potpuno razumijem...

Unknown kaže...

hm, dok nisam ostala krivih leđa zbog razno raznih situacija i mašina je bila moj hobi. u moje vrijeme sve se šilo pa sam ja tako sebi šila sve: od suknje, haljine, kostima do kaputa. uvijek mi je nešto bilo u rukama, ili sam plela ili kukičala, ili vezla, šila,...
a sada ne radim ništa od ručnih radova. jednostavno nemam volje ni želje. sada najviše volim šetati, družiti se s prijateljicama, fotografirati a najviše uživam u putovanjima. pa taman do šibenika :)

Unknown kaže...

Skoro da sam i znala da cete mi se vas dvije ovdje pridruziti :) Ja uvijek u blizini imam moje heklanje, moje dvije tri knjige ( ja zaista paralelno citam i po tri knjige ), pa izmedju "ujagmim" i vozim sobno biciklo, pa hodam- setam makar 1 sat , pa onda dva pita sedmicno idem na REHA gimnastiku ( uh to mi je ko kupovina zdravlja, bas to volim ), pa onda tu su redovni termini za njegu ruku i nogu, pa moj frizer.Ma da radim, ne znam da bih toliko vremena mogla sebi licno posvetiti.Ili da kazem, jednostavno, divno je i ostariti i penzioner biti.Puno vas pozdravljam i uzivajte u ovoj nekako blagoj zimi,barem za sada blagoj.

Cekeruša kaže...

moj hobi znaš, sve je na blogu :)

a trenutna opsesija mi je vezenje.

Unknown kaže...

Cekerusa- ti me podsjecas na mene samu kad mladja bila sam.Univerzalna, svestrana. Hobi oplemenjuje i um i dusu,to ne razumiju samo oni koji imaju obje lijeve ruke :)Uzivaj mi i dalje, ja te poistiha pratim :)

Zorica Stajić kaže...

Eh, draga moja, ja sam imala puno hobija, ali dok sam bila mlađa. Moja majka je bila samouk kao šnajderka, šila je mojoj sestri i meni dok smo bili devojčurci, a onda se ja udam i ona mi kupi (naravno sa ocem) šivaću mašinu i od tada sam ja sve sama sebi šila po šablonima iz Burde i sl. Radila goblene po šemama i td. itd. A sada, nemam živaca a ni vid me ne služi za šiće, bole me leđa i od tih ručnih radova ništa. Čuvam unučiće, družim se sa prijateljima a moj najveći hobi su moji blogovi i računar...

Anonimno kaže...

My brother suggested I might like this web site.
He used to be totally right. This submit truly made my day.
You cann't imagine simply how so much time I had spent for this info! Thanks!

Here is my web blog :: insomnia images
Also visit my webpage : insomnia 27 weeks pregnant

Anonimno kaže...

I'm really enjoying the design and layout of your site. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often.
Did you hire out a developer to create your theme?
Excellent work!

Also visit my web blog insomniax mountain lion
my site - insomnia quiz

Anonimno kaže...

Valuable info. Lucky me I found your site accidentally, and I am surprised
why this accident didn't came about earlier! I bookmarked it.

Here is my page ... insomnia treatment
Look into my web-site ... insomnia kitchen

Anonimno kaže...

Wonderful beat ! I wish to apprentice whilst you amend your website, how can i subscribe
for a weblog web site? The account aided me a acceptable deal.

I had been tiny bit familiar of this your broadcast offered bright clear concept

Also visit my site - best online backup service
My web blog : unlimited online backup

Anonimno kaže...

If you desire to take a great deal from this paragraph then you have to apply such strategies to
your won blog.

my site; insomnia 2002 trailer
My web blog : insomnia by faithless

Anonimno kaže...

Definitely believe that which you stated.
Your favorite justification seemed to be on
the web the simplest thing to be aware of. I say to
you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just do not know about.
You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having
side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more.

Thanks

my site; online backup service reviews
my web page: online backup

Anonimno kaže...

I read this piece of writing completely regarding the difference of hottest and earlier technologies, it's amazing article.

Take a look at my web-site; online computer backup
My web blog ; online backup review

Anonimno kaže...

I drop a comment each time I like a article on a website or I have something to valuable to contribute to the conversation.
Usually it is caused by the fire communicated in the article I read.
And on this post "Neko ima jedan ja ih imam bezbroj - Hobi".
I was excited enough to drop a commenta response ;-) I actually do have a few questions for you if
you don't mind. Is it just me or do a few of the responses appear like coming from brain dead visitors? :-P And, if you are writing on additional social sites, I would like to keep up with you. Would you list every one of your shared sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

Feel free to surf to my blog online backup service reviews
My web page > online backup software