7. kol 2012.

Rijeka Bosna, i tu je i opet nije tu


Mjesecima vec u mojoj Zenici  "haraju " tropske temperature.Ili kako ja kazem dosla Afrika u Zenicu.Nas covjek nije " konstruisan " za te visoke temperature.
A onda se sjecam ovakve temperature, ovakva ljeta  imali smo kad ja jos djevojcica bila sam.tada je malo ko i na more isao. Bilo je, vjerovatno ??? predaleko ??i preskupo.
Ali nije nama u Zenici more bas ni trebalo.Imali smo mi nasu lijepu ,siroku rijeku Bosnu. Nije joj vala more  ravno bilo :) Bila je cista, bistra, piti se mogla.Sjecam se zene su u njoj sudje prale.Imala je i onog sitnog pijeska uz obale, pa bi zene izribaj  serpe, tepsije,pa operi u Bosni.
Kupali smo se svi. Pricalo se da Bilinopoljci prvo sto nauce jeste plivanje. pamtim, za udate zene bilo je tada nocno kupanje :)
Bosna je bila , znaci nase more,i nisu  nam tesko padale te visoke temperature..
Godine prolazile a ljudi ko da nadmetali se ko ce rijeku Bosnu vise zagaditi.
Pocetkom jula ove godene bila sam u Zenici.Bilo je 40 stepeni.I     N I K O O O O    se nije kupao u Bosni.Jer pogana, opasna je. E pa nije mi onda bas toliko ni zao svih ZENICANA koji se pate na tim temperaturama.Jer oni su trebali sprecavati zagadjivanje  nase divne rijeke Bosne.Dosljacima to nije smetalo, nije Zenica njihova, nece to nikad ni postati.Njih, dosljake, ja prepoznam jos iz aviona kad slijecem u Sarajevu.
A moglo bi im, svima koji vole Zenicu, biti lijepo.Bog ili priroda, kako god hocete, podarili im rijeku Bosnu.Vijuga ona u obliku duplog slava S kroz Zenicu.Ja mislim da svaki grad koji tako jedno bogatstvo ima bogat je, lijep grad.
I nije to samo slucaj sa Zenicom.
U osnovnoj skoli su nas ucili da je Jugoslavija bogata rijekama, jezerima, kanalima.A  ovih mjeseci citava  Jugoslavija gori, zapravo izgorilo je sve sto zelenilo se.
Kad slusam nase bajne poljoprivrednike..stoje pored osusenih njiva, mrtvi hladni.Kazu..pa valjda ce im drzave namiriti troskove nepogode.
A ja nesto kontam, pa sto nisu barem koju lijehu zalivali kantama sa vodom i spasavali barem nesto.
E Evropo, koga ces ti sve u svoje okrilje primiti.Misle oni, Evropa ce im njive zaljevati.Hoce ali malo Morgen.Ako ti sam nisi za svoju kucu,kako ocekujes da ti se neko drugi o tome brine.
Ima jos nesto..Zadnjih vec nekoliko godina meteorolozi su najavljivali ovakva ljeta, vrela i dugotrajna.Nije znaci bas nenadano otoplilo.Ali dokle god je naseg svijeta najvise po kaficima, slaba nafaka od promjene, od napretka.
Eto meni je sad nekako lakse da sam ovo na papir stavila.Ja sam sretna, presretna da zivim u normalnoj zemlji gdje red i disciplina vladaju,jer oduvijek sam takva bila.
A vi dragi moji, drmnite glavom, uradite nesto a nemojte samo kukati.

Broj komentara: 6:

Anonimno kaže...
Administrator je uklonio komentar.
Anonimno kaže...
Administrator je uklonio komentar.
Anonimno kaže...
Administrator je uklonio komentar.
Anonimno kaže...
Administrator je uklonio komentar.
Anonimno kaže...
Administrator je uklonio komentar.
Anonimno kaže...
Administrator je uklonio komentar.