O meni

Moja fotografija

Dani su mi obicno prekratki za sve ono sto zelim uraditi.Rijec DOSADA ne postoji u mojem rjecniku.

1. lip 2013.

Pralinasta torta sa ljesnjacima-bademima



Ovu sam tortu vidjela  kod nase   vrtaljice,  dopala mi se na prvi pogled.Jednostavna a i imala sam otprilike sve sto je potrebno.Uz moje varijacije, naravno.
Imala sam kesicu mljevenih badema i kesicu mljevenih ljesnjaka, kombinovala, zasto ne.
Onda, imala sam samo 150 gr tamne cokolade i kakaoa, pa sam i to kombinovala. Torta je super i izgledom u okusom.







Za tortu je potrebno:

- Praline:
  • 250 g šećera
  • 50 ml vode
  • 250 g lješnjaka


Tamno tijesto, kora za pecenje
  • 6 jaja
  • 115 g + 1 žlica šećera
  • 185 g tamne čokolade
  • 185 g mljevenih lješnjaka


Krema s mliječnom čokoladom
  • 375 ml slatkog vrhnja
  • 300 g mliječne čokolade
  • 60 g maslaca



Postupak:



    1. Napraviti kremu tako što se na laganu vatri stavi vrhnje da zakuha. Nakon što zakuha skinuti ga s vatre dodati natrganu mliječnu čokoladu i nakon 1 minuta dobro izmiješati. U malo prohlađenu kremu umiješati maslac izrezan u tanke listiće. Kremu ostaviti nu hladnjak 2 sata da se dobro stisne
    2. Za praline (grilijaž) na vatru staviti šećer i vodu da zavri bez miješanja dok se ne dobije svijetli karamel. Kada se sav šećer istopi i dobije zlaćanu:) boju dodati lješnjake, izmiješati dobro metalnom žlicom i kada se dobije tamnija boja karamela sve istresti na pouljenu podlogu (tanjur) i ostaviti da se ohladi
    3. Tamnu čokoladu iskkidati na kockice te je istopiti u zdjelici iznad pare. Ohladiti je i u ohlađenu dodati 3 žlice vode i dobro izmiješati
    4. Pjenasto umutiti bjelanca pa im dodati 1 žlicu šećera, još malo mutiti i ostaviti sa strane
    5. Žumanca umutiti sa šećerom da dobijemo gustu blijedu smjesu pa im dodati pripremljenu tamnu čokoladu. Dobro izmiješati pa dodavati mljevene lješnjake i umućena bjelanca ( ja to dodajem od 3 puta oboje) koje umiješamo lagano špatulom
    6. Smjesu izliti u kalup za tortu promjera 26 cm. (Ja uvijek nauljim samo dno kalupa, stavim na dno papir za pečenje a stranice kalupa ostaju suhe tako da mi torta nema brijeg u sredini). Peći na 190°C 30 - 35 minuta
    7. Ohlađeni grilijaž iskidati te ga u multipraktiku samljeti (nemam ja multipraktik nego neku sjeckalicu ali je poslužila svrsi:))
    8. Tortu izvaditi iz pećnice i ohladiti. Ohlađenu razrezati (ja sam uspjela razrezati na 3 dijela) i filovati kremom i posipati mljevenim pralinama (grilijažom). Isto uraditi po vrhu i okolo.
-











Nema komentara: