1. svi 2011.

Komsije Spanjolci

U Spaniju letimo sa Düsseldorfskog aerodroma i do Mallorce let traje kojih efektivan debeli sat..ali priprema prije leta,prtljag pokupiti nakon leta..znate vec te procedure.Ali u svakom slucaju vec za najvise 3 sata smo u hotelskoj sobi,ili recimo ko nedavno u apartmanu moje zaove u Santa Ponsi.Sto se vise "druzite" sa Spanjolcima to ih bolje kuzite..definitivno to je narod koji zivi i radi od turizma i za turizam,sve drugo je nevazno.Nisu druzeljubivi,strance respektuju koliko moraju para radi,nisu neljubazni ali ni susretljivi nisu takodje.Bila sam sirom Spanije,od festland do njihovih silnih ostrva,i svuda je tako.U autobusu mozete i na "rucnom" jeziku pitati,kartu traziti,Spanjolac vam samo na svom  spanjolskom jeziku vergla.A kako oni izgovaraju stanice,hotele,mjesta,to treba zapisivati,upamtiti je nemoguce.
Spanjolke nisu nesto plaho cestite.Materinstvo im je svetinja i kao majke su boginje.Svi ih gotive,pa nista neobicno kad Spanjolka u ljetnoj basti  ko s poslom izvadi sisu i doji svoje dijete.Najnormalnija slika,dijete ne smije gladovati:))doduse,niko i ne bulji u njene sise,to su samo hranilice.Inace Spanjolke su skoro sve metar i zilet visoke i sve se farbaju u svjetlije tonove kose,mada su meni najljepse kao tamnije,najprirodnije.
U prodavnicama mozete pipati koliko hocete,niko vam ne brani i vecinom niko vas i ne pita trebate li pomoc.
Po vrtovima i oko bazena samo su muskarci.Cupkaju sto cupkati moraju,bazene ciste.Sve na 33 obrtaja.Oni zaista imaju vremena na pretek.
Svi pauziraju  od 3 popodne do 5 popodne....
tada je kao najtoplije..OK vrucine su to.Ali poslije pauze moraju jos 3 sata da rade.Pa tako ispadne vazdan su na poslu.Jos nikad nisam bila a da ulice ne popravljaju..Kod njih je zapravo sezona barem 8 mjeseci,i ne libe se da to rade kad im cejf.A gosti na odmoru,zivci im se "podebljali" pa ih to uglavnom i ne tangira.
spanija je divne klime,divnih uslova za sve sto raste..cvijece i familije cvijeca:))Medjutim jako cesto po vrtovima mozete vidjeti plasticne imitacije cvijeca:(
Ograde takodje od plasticne trave,Bas mi je to ruzno...
Cudim se uvijek nanovo kako su Spanjolci zimogriziv narod.Je l malo puhne oni su u mantilima,salovi oko glava...Omladina,zenske,ne skidaju cizme haman pa nikad.Moja bi majka sad rekla,dao im Bog,ne da im djavo.
Ali ja volim Spaniju.Prvo radi blizine,drugo radi divne klime,trece nije ni skupa...Spanjolci su jednostavan narod,osjecate se ko kod kuce.
Kad sam u Spaniji moja kamera radi bez pauze...Volim fotografisati,kazu da imam i oko za zapaziti :))
Imam na hiljade slika..Volim ih podijeliti i sa drugima.


Ovoga puta nekoliko "kisnih " slika



















A sa balkona sam posmatrala kako to grilaju komsije Portugalci






Gledam nesto..ovo je bio tek pocetak marta a paparose u punom cvatu..Moje Njemacke tek cvjetaju.Razlika podneblja...

PS:Za one koji imaju opciju..klikom na slike ugodjaj je ljepsi :)

2 komentara:

Iiiii kaže...

Hvala na receptu za kadaif, probat cu (mozda onaj ekmek, to izgleda...boli glava). Ni hubby nije ljubitelj agdali kolaca, on ne proba cak niti jedan komad. Zato ima da smazem 500 gr kadaifa, pa da me poslije voze na ispumpavanje zeluca:))!

Anonimno kaže...

Greetings! I've been following your web site for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Lubbock Tx! Just wanted to say keep up the good job!

Here is my blog post insomnia 09
my page - insomnia xiv