Mislim da oblatne pravim na ovaj nacin pa sigurno 40 godina.Nikad nisam omanula, ko god ih jeo recept i trazio.
Ja u startu pakovanje nase oblatne"TIMA" prepolovim na dva dijela pa mi je lakse i urednije premazati je ili ti
nafilovati
a i poslije lakse je smjestim u frizider.
MOJ fil:
* 400 gr smedjeg secera
* oko 500 ml mlijeka
* jedan maslac
* dvije kesice vanilin secera
* 1000 gr mljevenih oraha,moze i vise,po ukusu,ne skodi
* jedan duboki tanjir ,uobicajeni ,mljevenog keksa (Pti Beer, onog od psenicnog brasna
* kokos brasna kojih 50 gr,opet po ukusu, moze i bez
* jednu saku suhih smokava, fino samljeti ili sitno nozem nasjeckati, opet po zelji, moze i bez
RAD:
* secer karamelizovati do fine smedje boje,NE smije izgoriti
* dodati mlijeko,smanjiti vatru i uz mijesanje se dobije fina tecna smjesa lijepe smedje boje
* dodati maslac i vanilin secer i opet mijesati dok se maslac rastopi
* dodati orahe,keks i kokos brasno, smokve
* skloniti s vatre
* mijesati da se dobije glatka ravnomjerna masa,bez ikakvih grudvica.
Ja odmah mazem-filujem oblatnu
ni debelo niti tanko,po zelji
Kad se malo ohladi( nakon kojih 10 minuta)
NE PRITISKAM nicim, grehota je "sljepljivati"
ja je fino u foliji aluminijskoj umotam sa svih strana, ozgor ostane neumotana i u frizider stavim.
Rezem nakon sto je u frizideru 24 sata bila,inace se moze desiti da je gnjecite pri rezanju
a to je
steta:) u najmanju ruku.
Dragi moji gosti,ovakva oblatna pokupila je do sada dosta pohvala
napravite sami i uvjerite se.
I naravno
prijatno uz moje oblatne i solju NessKaffe
* * * *
Eh a onda poodavno, jedna moja DRAAAGA osoba kad vidjela moje oblatne rekla je "ah, madjarice ".
Iskreno, do tada nikad nisam cula za taj kolac, ili sad bih ja to ovako objasnila.Ja Bosanka ,zapravo nisam imala nikakvu prijateljicu iz "oblasti" madjarica, recimo, iz Koprivnice,hahaha.
To sam procitala i na blogu meni drage blogerke , Snjeze i ocito je to to.
A onda kad je moja draga P. i probala moje oblatne, rekla je izgledaju isto ko i madjarice,mada su madjarice u visinu vise, ali fil nije isti.
Odmah da kazem, moje oblatne puno su bogatiji kolac od madjarica,kad bih filovala mojim filom u visinu 8 kora- oblatni- bilo bi okularno isto kao madjarice.
Uglavnom, jos NIKAD ( bas ko sto i Snjeza rece) nisam pravila madjarice.
Ostajem ja radije kod mojih oblatni :) Orasi su ipak i uvijek orasi, glavni nosioci bogatog okusa u carstvu kolaca :)
ALI kad moji dragi dodju napravit cu ja te madjarice, po receptu koji preporuci opet
http://vrtaljica.blogspot.de/
Ja u startu pakovanje nase oblatne"TIMA" prepolovim na dva dijela pa mi je lakse i urednije premazati je ili ti
nafilovati
a i poslije lakse je smjestim u frizider.
MOJ fil:
* 400 gr smedjeg secera
* oko 500 ml mlijeka
* jedan maslac
* dvije kesice vanilin secera
* 1000 gr mljevenih oraha,moze i vise,po ukusu,ne skodi
* jedan duboki tanjir ,uobicajeni ,mljevenog keksa (Pti Beer, onog od psenicnog brasna
* kokos brasna kojih 50 gr,opet po ukusu, moze i bez
* jednu saku suhih smokava, fino samljeti ili sitno nozem nasjeckati, opet po zelji, moze i bez
RAD:
* secer karamelizovati do fine smedje boje,NE smije izgoriti
* dodati mlijeko,smanjiti vatru i uz mijesanje se dobije fina tecna smjesa lijepe smedje boje
* dodati maslac i vanilin secer i opet mijesati dok se maslac rastopi
* dodati orahe,keks i kokos brasno, smokve
* skloniti s vatre
* mijesati da se dobije glatka ravnomjerna masa,bez ikakvih grudvica.
Ja odmah mazem-filujem oblatnu
ni debelo niti tanko,po zelji
Kad se malo ohladi( nakon kojih 10 minuta)
NE PRITISKAM nicim, grehota je "sljepljivati"
ja je fino u foliji aluminijskoj umotam sa svih strana, ozgor ostane neumotana i u frizider stavim.
Rezem nakon sto je u frizideru 24 sata bila,inace se moze desiti da je gnjecite pri rezanju
a to je
steta:) u najmanju ruku.
Dragi moji gosti,ovakva oblatna pokupila je do sada dosta pohvala
napravite sami i uvjerite se.
I naravno
prijatno uz moje oblatne i solju NessKaffe
* * * *
Eh a onda poodavno, jedna moja DRAAAGA osoba kad vidjela moje oblatne rekla je "ah, madjarice ".
Iskreno, do tada nikad nisam cula za taj kolac, ili sad bih ja to ovako objasnila.Ja Bosanka ,zapravo nisam imala nikakvu prijateljicu iz "oblasti" madjarica, recimo, iz Koprivnice,hahaha.
To sam procitala i na blogu meni drage blogerke , Snjeze i ocito je to to.
A onda kad je moja draga P. i probala moje oblatne, rekla je izgledaju isto ko i madjarice,mada su madjarice u visinu vise, ali fil nije isti.
Odmah da kazem, moje oblatne puno su bogatiji kolac od madjarica,kad bih filovala mojim filom u visinu 8 kora- oblatni- bilo bi okularno isto kao madjarice.
Uglavnom, jos NIKAD ( bas ko sto i Snjeza rece) nisam pravila madjarice.
Ostajem ja radije kod mojih oblatni :) Orasi su ipak i uvijek orasi, glavni nosioci bogatog okusa u carstvu kolaca :)
ALI kad moji dragi dodju napravit cu ja te madjarice, po receptu koji preporuci opet
http://vrtaljica.blogspot.de/
4 komentara:
Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using
for this site? I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had issues with
hackers and I'm looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.
my page ... insomnia 6 weeks postpartum
Here is my website insomnia or the devil at large
Thanks for sharing your thoughts on recaps. Regards
Stop by my blog post - insomnia quotes funny
Also visit my web blog ; insomnia cookies yale
I've been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i'm glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling
I discovered just what I needed. I so much indubitably will make sure to
do not fail to remember this site and give it a glance on a relentless basis.
My webpage online backup reviews
Have a look at my web page online backup server
I've been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Studying this information So i'm glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I
discovered just what I needed. I so much indubitably will make sure to do not fail to remember this
site and give it a glance on a relentless basis.
My web page ... online backup reviews
My webpage: online backup uk
Objavi komentar